06. sep 2022.

Izraelski vojnik ‘vjerovatno greškom’ ubio novinarku Al Jazeere

Izraelska vojska izvijestila je da je, sudeći prema rezultatima istrage, izraelski vojnik, vjerovatno greškom, proljetos ubio dugogodišnju novinarku Al Jazeere.

Visoki vojni dužnosnik rekao je da najviši vojni pravni savjetnik neće pokretati krivičnu istragu incidenta, što znači da ni vojnik, ni niko od nadležnih neće biti kažnjen.

Novinarka Shireen (Širin) Abu Akleh ubijena je 11. maja dok je izvještavala o izraelskim vojnim racijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinci su okrivili Izrael za ubistvo, a izraelske vlasti su najprije rekle da ju je možda ubila vatra ekstremista, ali je kasnije rečeno da ju je možda pogodio vojnik greškom tokom razmjene vatre.

Na brifingu za novinare, dužnosnik je rekao da vojska nije mogla konačno utvrditi odakle je potekla vatra, rekavši da je bilo naoružanih Palestinaca u istom području gdje se nalazio izraelski vojnik.

Dužnosnik je, međutim, istakao da je „vrlo velika vjerovatnoća“ da je vojnik ubio novinarku i to greškom, ali nije objasnio zašto svjedoci i videosnimci ukazuju da je bila ograničena aktivnost ekstremista na tom mjestu, te da nije bilo pucnjave u blizini dok baražna vatra nije pogodila Abu Akleh i ranila drugog novinara.

Rezultat istrage, objavljen četiri mjeseca nakon ubistva, uglavnom se poklapa sa nekoliko neovisnih istraga koje su okončane mnogo ranije.

„On ju je pogrešno identificirao“, rekao je anonimni dužnosnik, objasnivši da to proizlazi iz izvještaja vojnika.

Reagiranja palestinskih dužnosnika Al Jazeere nije odmah bilo, a porodica je kritizirala izraelsku istragu, ocijenivši da je vojska pokušala izbjeći odgovornost za ubistvo i saopćila da je i dalje duboko povrijeđena, frustrirana i razočarana, te pozvala na neovisnu istragu Sjedinjenih Država i Međunarodnog krivičnog suda.

Shireen Abu Akleh, Palestinka, koja je imala i američkog državljanstvo, bila je dobro poznata širom arapskog svijeta jer je dvije decenije izvještavala o događajima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend