05. jul 2022.

Novinarka ubijena „nenamernom“ vatrom, ali ne zna se čijom, porodica užasnuta

Novinarka Al Džazire Širin Abu Akleh verovatno je ubijena nenamernom paljbom sa izraelskih položaja, ali nezavisni istražitelji nisu mogli da donesu konačan zaključak o poreklu metka koji ju je pogodio, saopštio je u ponedeljak američki Stejt department.

Novinarka Al Džazire je pogođena u glavu 11. maja dok je izveštavala o izraelskom upadu u izbeglički kamp Jenin, iako je nosila pancir i šlem na kojem je vidno pisalo PRESS.

„Balitički stručnjaci ustanovili su da je metak jako oštećen, što je sprečilo donošenje jasnog zaključka“, navodi se u današnjem saopšenju.

Američki bezbednosni koordinator, koji je sumirao istrage i Izraela i palestinske administracije, takođe je danas objavio kako detaljna forenzička analiza pokazuje da nema razloga da se smatra da je pucnjava bila namerna.

U subotu je državni tužlac Palestinske administracije Akram al-Katib naveo kako su zvaničnici „pristali da proslede metak Amerikancima na proveru“.

Al Džazira navodi da su u nedelju objavljeni oprečni izveštaji o tome ko će testirati metak, pa je portparolo izraelske vojske za vojni radio rekao: „Test neće biti američki, test će biti izraelski a Amerikanci će biti prisutni tokom provere“.

Palestinski zvaničnici, kao i mnogi mediji i borci za ljudska prava, došli su do zaključka da je izraelska vojska ubila Al Džazirinu novinarku Abu Akleh.

Visoki palestinski zvaničnik optužio je Vašington da odugovlači oko incidenta kako bi zaštitio Izrael.

„Istina je jasna, ali američka administracija i dalje koči u objavljivanju“, rekao je za Rojters Vasel Abu Jusef, član Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Kancelarija UN za ljudska prava objavila je u junu da prikupljene informacije pokazuju da su metak, koji je usmrtio novinarku, ispalile izraelskih snaga.

Nekoliko svedoka je izjavilo kako su izraelske snage ubile Abu Akleh, koja je rođena u Jerusalemu, podeća Al Džazira.

Porodica užasnuta analizon

Porodica palestinske novinarke Širin Abu Akleh saopštila je danas da je „užasnuta“ rezultatima američke analize metka kojim je ubijena tokom izraelske racije na okupiranoj Zapadnoj obali u maju.

Kako je navedeno u saopštenju Stejt departmenta metak je ispaljen verovatno s izraelske pozicije, ali je suviše oštećen da bi se mogao doneti potpun zaključak i nema razloga za verovanje da je namerno ciljana.

Na Tviteru je postavljeno saopštenje porodice razočarane jer se ispitivanjem metka navodno nije moglo utvrditi iz koje puške je ispaljen.

„Svi raspoloživi dokazi sugerišu da je državljanka SAD bila meta ubistva strane vlade koja dobija milijarde dolara pomoći američke vojske“ da nastavi okupaciju miliona Palestinaca, ocenila je porodica.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend