04. jul 2022.

Završena analiza metka koji je ubio novinarku na Zapadnoj obali

Analiza metka koji je ubio novinarku Al Džazire Širin Abu Akleh je završena u Ambasadi SAD u Jerusalimu i on je vraćen palestinskim vlastima, objavili su arapski mediji.

Palestinski ministar pravde Muhamed al Šalaldeh je izjavio sinoć da se objavljivanje rezultata očekuje danas.

Dugogodišnja novinarka Al Džazire Palestinka Abu Akleh (51) ubijena je u maju u još nerazjašnjenim okolnostima u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj raciji.

Pošto je imala i državljanstvo SAD, Vašington ima pravo da traži metak kako bi se sprovela sveobuhvatna i nezavisna istraga i Palestinska uprava je to pozdravila, rekao je ministar Šalaldeh.

Palestinska uprava je odbijala da preda metak Izraelu i da vodi zajedničku istragu s Izraelcima, ali ga je u subotu uveče predala Ambasadi SAD.

Izraelski mediji navode da je ostalo nejasno ko je rukovodio analizom – Amerikanci ili Izraelci.

Izraelska strana je u nedelju saopštila da će njeni eksperti ispitivati metak, što je suprotno palestinskim tvrdnjama da će američki eksperti sprovesti foreničku analizu.

Izraelski vojni portparol Ran Kohav rekao je u nedelju da će se metak analizirati u prisustvu Amerikanaca.

„Ako se metak podudara s oružjem izraelskih vojnika obavestićemo janvost“, rekao je Kohav za izraelski vojni radio.

Al Džazira je objavila pozivajući se na palestinske izvore, da je analiza sprovedena u prsustvu izraelskog eksperta, a Palestinska uprava je odbila da pošalje svog.

Tokom racije u maju izbio je oružani sukob između izraelske vojske i palestinskih napadača i u jednom trenutku je Abu Akleh pogodjena u glavu, navode izraelski mediji.

Istraga Palestinske uprave je pokazala da su je pogodili i ubili izraelski vojnici.

Izraelska vojska je najpre optužila naoružane Palestince za pucnjavu, ali je kasnije priznala da su novinarku mogli ubiti izraelski vojnci.

Izraelske vlasti su identifikovale pušku iz koje je mogao biti ispaljen fatalan metak, ali su rekle da se ne može doneti konačan zaključak bez forenzičke analize.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend