19. jul 2021.

Antivakseri napali zgradu televizije na Kipru, povređeno više osoba

Protivnici vakcinacije i drugih protivpandemijskih mera napali su u nedelju uveče zgradu televizijske stanice Sigma na Kipru pri čemu je više osoba povređeno, neke i teško, javlja u agencija dpa.

Demonstranti su u svom agresivnom pohodu zapalili automobile zaposlenih na televiziji, parkirane pred zgradom TV stanice, na koju su bacali kamenje i zapaljiva sredstva, izvestili su kiparski mediji.

U napadu je povređeno najmanje 12 policajaca, dvoje od njih teško. Uhapšene su dve osobe.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis na svom je Tviteru napisao da je ovaj napad “udar na demokratiju”.

Napad se dogodio u večernjim satima za vreme emitovanja vesti uživo.

“Napolju je vatra i ljudi ulaze u zgradu. Ako nas policija čuje, molimo vas, preduzmite nešto”, rekao je vidno potresen i prestrašen prezenter vesti.

Oko dve hiljade demonstranata najpre se okupilo ispred predsedničke palate u Nikoziji, zahtevajući ostavku predsednika Anastasijadisa.

Kasno uveče došli su do zgrade TV stanice.

Prema navodima tamošnjih medija, građani okupljeni na protestu su verski fanatici i antivakseri, ali i levičarski i desničarski ekstremisti.

Demonstranti kritikuju mere suzbijanja zaraze, između ostalog protive se delimično obaveznoj vakcinaciji, meri koja se odnedavno primenjuje na Kipru.

Reč je o vakcinaciji koja je obavezna za zdravstvene radnike, ili će, u protivnom, biti otpušteni bez naknade.

Za ulaz u restorane ili državne institucije, građani moraju da predoče dokaz o vakcinaciji ili negativnom testu, a testiranje plaćaju sami.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend