15. okt 2018.

Asanžu delimično odobren pristup sredstvima komunikacije

Vlada Ekvadora donela je odluku da delimično obnovi pristup sredstvima komunikacija osnivaču "Vikiliksa" Džulijanu Asanžu koji se duže od šest godina nalazi u zgradi ambasade te zemlje u Londonu.

Asanžu je sva komunikacija sa spoljnim svetom prekinuta u martu kada mu je uskraćen pristup internetu ili telefonima, a ograničen mu je broj poseta njegovog pravnog tima.

Vlada Ekvadora je u martu saopštila da je ova odluka donesena jer je Asanž prekršio pismenu obavezu datu vlastima krajem 2017. godine da neće objavljivati poruke kojima se meša u poslove nekih država.

„Ekvador je Asanžu saopštio da će ukloniti režim izolacije koji mu je nametnut nakon sastanka između dva višerangirana zvaničnika UN i predsednika Ekvadora Lenjina Morena“, navodi se u saopštenju „Vikiliksa“.

Asanž je u junu 2012. godine našao utočište u Ambasadi Ekvadora u Londonu nakon što su ga švedske vlasti optužile za seksualni napad.

Iako je ta optužnica od tada odbačena, on i dalje strahuje od izručenja SAD gde ga traže zbog objavljivanja tajnih diplomatskih depeša.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend