15. okt 2018.

„Kikindske novine“ treba da budu primer malim medijima

„Kikindske novine“ treba da budu primer drugim malim medijima koji ne žele da ćute na sve što se dešava, kako da opastanu, rečeno je večeras na skupu za odbranu slobodnih medija i „Kikindskih“.

Na skupu u Ustanovi kulture Parobrod, nazvanom „Porodično okupljanje ‘Kikindskih’ u odbrani slobodnih medija“ prikupljane su donacije za opstanak Kikindskih, čime se nastavlja kampanja „Branim Kikindske – za narednih 1.000 brojeva“.

Kako je istaknuto, bez obzira na okruženje u kojem rade mediji, koje nije i ne sluti na dobro, novinari i mediji u borbi za slobodu su među sobom solidarni. Glavni urednik „Kikindskih“ Željko Bodrožić podsetio je da je pre šest meseci sa 1.000. brojem tih novina nameravao da zaokruži njihovu misiju, međutim organizovana je kampanja za pomoć tom nedeljniku, koji je potom nastavio da izlazi.

Zahvaljujući tom impulsu mi radimo i dalje, i eto od aprila do danas izlazimo, naveo je i ocenio da je to pelcer za druge male medije, koji ne koštaju mnogo, a u maloj sredini su entuzijasti, koji ne žele da ćute. To je način kako mogu da rade i dalje, sugerisao je Bodrožić.

Urednica NIN Vesna Mališić rekla je da kad predsednik Srbije i predstavnici vlasti vide kako opstaju „Kikindske“, napraviće neke „nove Kikindske“ koje će na konkursima dobijati sav novac.

Možemo da naučimo nešto i od njih, oni su na prošlim izborima uradili nešto što svet nije video- kapilarni glasovi, svi esenesovci, prijatelji, rođaci, kumovi, moraju da se uvežu, izađu i glasaju, navela je ona. E, tako bismo mi morali da napravimo mrežu, da pozovemo prijatelje, rođake, istomišljenike, neistomišljnike, da pokušamo da uspravimo jednu stvar, da kažemo, negde smo uspeli- da jedne novine opstanu! Prema njenim rečima, to će biti mala pobeda za srpsko novinarstvo, ali ogromna za informisanje, medije i slobodu, zaključila je Mališić.

Ako mi kao grupa ljudi, koja u Srbiji brine za slobodu medija, ne možemo da doprinesemo da jedan medij opstane i da ne mora da brine za opstanak, onda bolje da ne radimo ništa, izjavila je direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović. Ne postoji medij bez novinara i urednika i ne postoji sloboda medija bez Željka, zaključila je Stojanović.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend