28. feb 2023.

Bela kuća naredila saveznim agencijama da zabrane TikTok na svojim uređajima

Američke savezne agencije treba da osiguraju da njihovi uređaji nemaju više aplikaciju TikTok, a za to imaju rok od 30 dana, objavila je sinoć Kancelarija za upravljanje i budžet Bele kuće.

Foto: Ad Meskens / Wikimedia Commons

Američki članovi Kongresa smatraju aplikaciju, čiji je vlasnik kineska firma „Bajt dens“ (ByteDance), pretnjom za nacionalnu bezbednost i zabranili su njenu upotrebu na uređajima svojih zaposlenih glasanjem krajem decembra.

Naređenje kancelarije Bele kuće je sprovođenje tog zakona koji je početkom januara ratifikovao predsednik Džozef Bajden.

Direktorka kancelarije Šalanda Jang zatražila je u memorandumu od američkih vladinih agencija da ukinu i zabrane postavljanje te aplikacije na njihovim uređajima ili uređajima kojim one upravljaju i da zabrane „internet veze“ sa svojih uređaja ka aplikaciji.

Zabrana se ne odnosi na američka tela koja ne zavise od savezne vlade ni na milione pojedinaca koji koriste Tiktok.

Američka unija za građanske slobode (ACLU) osudila je novi zakon navodeći da se to zapravo svodi na zabranu TikToka.

„Kongres ne treba da cenzuriše cele platforme i liši Amerikance njihovog ustavnog prava na slobodu govora i izražavanja“, saopštila je glavna politička savetnica ACLU-a Džena Leventof.

„Imamo prava da koristimo TikTok i druge platforme za razmenu naših misli, naših ideja i stavova sa ljudima u zemlji i celom svetu“, dodala je ona.

Zapad sve više proučava izrazito popularnu platformu kratkih videa, strahujući da bi Peking tako mogao da dođe do podataka korisnika celog sveta.

Zabrana američke savezne vlade usledila je nekoliko dana posle slične odluke Evropske komisije koja je zabranila aplikaciju TikTok svom osoblju da bi „zaštitila“ instituciju.

Vlada Kanade je takođe objavila juče da će zabraniti TikTok na mobilnim uređajima koje daje svom osoblju, navodeći „neprihvatljiv nivo rizika“ za privatnost i bezbednost.

TikTok je među zabranjenim aplikacijama u Indiji od 2020. godine.

Sa više od milijardu aktivnih korisnika na svetu TikTok je na šestom mestu najviše korišćenih društvenih platformi, prema poslednjem izveštaju „Vi ar sošal“ (We Are Social) koja prati razvoj digitalnog sektora, objavljenom u januaru.

TikTok je u novembru priznao da neki njegovi zaposleni u Kini mogu da pristupe podacima evropskih korisnika i u decembru je priznao da su zaposleni koristili te podatke da prate novinare. Međutim grupa negira da kineska vlada ima bilo kakvu kontrolu ili pristup njenim podacima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend