09. feb 2023.

Beloruski novinar i aktivista poljske manjine osuđen na osam godina zatvora

Beloruski novinar Andžej Počobut, predstavnik poljske manjine u Belorusiji, osuđen je danas na osam godina zatvora zbog „podsticanja mržnje“, saopštio je beloruski sud.

Agencija AFP je prenela da je Počobut (49), dopisnik poljskog lista „Gazeta viborča“ i aktivista za prava poljske manjine, „proglašen krivim za javne pozive na delovanje sa ciljem nanošenja štete nacionalnoj bezbednosti zemlje“, i za „podsticanje na mržnu“, naveo je beloruski Vrhovni sud u saopštenju.

Novinaru se sudilo u regionalnom sudu u zapadnom gradu Grodnou, gde živi velika zajednica poljskog porekla.

Poljska je odmah osudila presudu kao „nepravednu“ i osudila što ju je izrekla „autoritarna država“ protiv novinara gonjenog zbog poziva na međunarodne sankcije protiv Belorusije.

Šefica beloruske opozicije u izgnanstvu Svetlana Tihanovska ocenila je tu presudu kao ličnu osvetu beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka prema novinaru, koji je u pritvoru jop od hapšenja u martu 2021.

„Učinićemo sve što možemo da ga oslobodimo sa svim drugim političkim taocima“, napisala je ona na Tviteru, prenela je agencija AFP.

Agencija AP navodi da je novinar i istaknuti pripadnik značajne poljske manjine u Belorusiji kažnjen sa osam godina zatvora usred obračuna sa kritičarama režima autoritarnog predsednika Lukašenka.

Počobut (49), proglašen je krivim za nanošenje štete nacionalnoj bezbednosti Belorusije i „podsticanje razdora“ jer je za uticajan poljski list „Gazeta Viborča“ opširno izveštavao o masovnim protestima koji su nedeljama trajali u Belorusiji 2020. godine, posle predsedničkih izbora koji su Lukašenku, na vlasti od 1994. godine, doneli novi mandat, ali su opozicija i zapadne zemlje taj rezultat smatrale nameštenim.

Optužnica protiv Počobuta, kao dokaz da je on kriv, pominje njegovo izveštavanje o tim protestima, kao i njegove izjave u odbranu poljske manjine u Belorusiji i pominjanje sovjetske invazije Poljske 1939. kao akt „agresije“.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je u tvitu osudio „nehumanu odluku beloruskog režima“ i obećao da će „učiniti sve da pomogne poljskom novinaru koji se hrabro bori za istinu“.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je visokog beloruskog diplomatu u Varšavi, Aleksandra Časnouskog, da mu uloži protestt zbog presude.

Poljska zahteva oslobađanje Počobuta i svih političkih zatvorenika u Belorusiji i poziva Minsk da poštuje međunarodne propise i bustavi akcije protiv poljske manjine, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Po istaknutoj beloruskoj grupi za ljudska prava – „Viasni“, Počobut je odbio da potpiše peticiju da ga Lukašenko pomiluje kada je uhapšen. Počobutovi rođaci su rekli da su mu tokom pritvora bile zabranjene posete i da nije mogao da prima ni pisma svog 12-godišnjeg sina.

„Viasna“, grupa za ljudska prava, uključila je Počobuta na svoju listu 1.449 političkih zatvorenika koje drži Minsk.

Belorusko udruženje novinara (BAJ) objavilo je u sredu saopštenje u kojem zahteva Počobutovo hitno oslobađanje.

„U Belorusiji se guši bilo kakvo neslaganje, a presuda Počobutu potvrđuje da vlasti ne nameravaju da zaustave represiju“, rekao je lider BAJ, Andrej Bastunec, zaključuje AP.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend