01. dec 2021.

Poljska zabranila pristup medijima i humanitarcima granici s Bjelorusijom

Poljski predsjednik potpisao je u utorak zakon kojim se ograničava na neodređeno vrijeme pristup humanitarnim organizacijama i medijima granici s Bjelorusijom gdje se odvija migrantska kriza. Zakon je udarac oporbenim strankama koje zagovaraju neograničen pristup medijima.

Odredbama zakona o izvanrednom stanju koje je na granici proglašen u rujnu, a istječe u ponoć, medijima i humanitarnim udrugama potpuno je zabranjen pristup. Oporba tvrdi da zabrana pristupa novinarima služi da se prikriju kršenja ljudskih prava. Vlada tvrdi da su ograničenja nužna iz sigurnosnih razloga.

Prema novim propisima, ministar unutarnjih poslova može ograničiti pristup zoni nakon konzultacija s ravnateljem granične kontrole. Ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski rekao je da će narediti privremenu zabranu ulaska u područja oko granice.

Europska unija optužuje Minsk za migrantsku krizu, a bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko optužuje EU da namjerno izaziva humanitarnu krizu.

Poljski pučki pravobranitelj za ljudska prava kritizirao je novi zakon koji daje ministru unutarnjih poslova pravo da na neograničeno vrijeme zabrani slobodu kretanja i pristupa informacijama o tome što se događa na granici na neodređeno vrijeme.

Stanje na granici smirilo se od sredine studenoga, no poljske sigurnosne snage vodenim topovima rastjeruju migrante koji ih napadaju kamenjem. Skupine migranata noću i dalje pokušavaju probiti bodljikavu žicu i prijeći granicu. Poljska pogranična kontrola rekla je da je od ponedjeljka bilo 134 pokušaja ilegalnog prelaska granice iz Bjelorusije u Poljsku.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend