05. avg 2022.

Poljska pozvala beloruskog diplomatu da reaguje na presudu uhapšene novinarke

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas beloruskog diplomatu kako bi izrazilo zabrinutost nakon što je novinarka koja je radila za poljske medije osuđena na pet godina zatvora pred sudom u Belorusiji.

Portparol ministarstva Lukaš Jasina rekao je da je na sastanku izneta zabrinutost Poljske zbog postupanja prema novinarima i poljskoj manjini u Belorusiji.

Novinarka Irina Slaunikava osuđena je u sredu. Ona je uhapšena prošle godine u jeku većeg obračuna sa nezavisnim medijima nakon masovnih protesta protiv spornih izbora 2020.

Državna izborna komisija dala je šesti mandat predsedniku Aleksandru Lukašenku na izborima koje mnogi smatraju neregularnim.

Komitet za zaštitu novinara je osudu Slaunikave nazvao „još jednim primerom duboko cinične i osvetoljubive prirode beloruske vlade“.

Svjatlana Cihanouskaja, beloruska opoziciona liderka, napisala je juče na Tviteru da se oseća „i tužno i ljuto“ zbog izricanja presude.

„Moramo učiniti sve da podržimo naše nezavisne novinare koji rizikuju sve da bi objavili istinu“, rekla je opozicionarka koja živi van Belorusije.

Jasina je rekla da je beloruski diplomata rekao ministru spoljnih poslova Zbignjevu Rau da njegova vlada na pritužbe Poljske gleda kao na mešanje u unutrašnje stvari Belorusije.

Slaunikava je u prošlosti radila za Belsat, poljski državni medij koji emituje vesti u Belorusiji.

Ona je proglašena krivom za „organizovanje ili učešće u kršenju javnog reda“ i „stvaranje ekstremističke grupe“, saopštio je Komitet za zaštitu novinara, pozivajući se na izveštaje medija i zvaničnike za ljudska prava.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend