05. avg 2022.

Progon novinara: Bjeloruska novinarka Iryna Slaunikava osuđena na pet godina zatvora

Današnja osuda novinarke Iryne Slaunikave na pet godina zatvora još je jedan primjer duboko cinične i osvetoljubive prirode bjeloruske vlade, kazao je Carlos Martinez de la Serna, programski direktor Committee to Protect Journalists (CPJ), u Madridu, komentirajući izrečenu presudu od pet godina zatvora bjeloruskoj novinarki.

-Lov na vještice od strane bjeloruski vlasti protiv novinara koji su pratili protuvladine prosvjede 2020. mora odmah prestati. Vlasti ne smiju osporavati Slaunikavinu žalbu i trebaju je odmah osloboditi, zajedno sa svim ostalim zatvorenim novinarima, navodi se u priopćenju CPJ-a. ”

Tijekom zatvorenog ročišta u srijedu, 3. kolovoza, sud u jugoistočnom gradu Homelu osudio je Slaunikavu, dopisnicu poljske neovisne televizije Belsat TV, za kako je navedeno „organiziranje ili sudjelovanje u teškim kršenjima javnog reda“ i „stvaranje ekstremnih skupina”. Tužitelji su optužili Slaunikavu za sudjelovanje u prosvjedu 2020. na kojem se pozivalo na ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Prema izvješćima, Slaunikava je zanijekala sve optužbe. Suprug novinarke, Aliaksandr Loika, rekao je CPJ-u da je tužiteljstvo zatražilo šest godina zatvora neposredno prije završetka suđenja u utorak te je dodao kako planiraju uložiti žalbu na presudu. Slaunikava je u pritvoru od listopada 2021., a podsjećamo da je nedavno i druga novinarka televizije Belsat Katsiaryna Andreyeva osuđena za „izdaju“ i na čak osam godina zatvora.

CPJ je tražio objašnjenje ovog slučaja od bjeloruskih istražnih organa te je nazvan i regionalni sud u Homelu za komentar, ali nikakav odgovor nije stigao. Bjelorusija iza rešetaka drži još 19 novinara i ta država spada među zemlje u kojima su medijske slobode i novinarska prava najugroženiji.

Izvor: CPJ 

Foto: Aliaksandr Loika

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend