11. apr 2022.

Bjeloruskoj novinarki Katsiaryna Andrejevoj prijeti do 15 godina zatvora

Bjeloruske vlasti moraju odustati od optužbi za izdaju protiv novinarke Katsiaryne Andrejeve i odmah je pustiti i prestati optuživati i zatvarati novinare zbog njihovog rada. Optuživši zatvorenu novinarku Katsiarynu Andrejevu za izdaju, bjeloruske vlasti pokazuju koliko su daleko spremne ići u represiji nad onima koji su pratili i izvještavlai s prosvjeda 2020. tražeći ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa Committee to Protect Journalist (CPJ) za Europu i središnju Aziju

Ona je dodala kako vlasti moraju odmah odbaciti sve optužbe protiv Andrejeve i pustiti je, zajedno sa svim ostalim novinarima koji su trenutno u pritvoru.“

Njen suprug Ihar Ilyash objavio je na Facebooku da je Katsiaryna,  koja je bila dopisnica poljskog neovisnog medija Belsat TV-a, optužena za državnu izdaju nakon istrage koja se „vodila u potpunoj tajnosti“. O čemu je izvijestila  i zabranjena bjeloruska grupa za ljudska prava Viasna.

Ilyash je napisao da vlasti nisu otkrile nikakve informacije o optužbi i rekao da će suđenje vjerojatno započeti u svibnju iza zatvorenih vrata. Ako bude osuđena na temelju 1. dijela, članka 356. bjeloruskog kaznenog zakona, Andrejeva bi mogla dobiti do 15 godina zatvora.

Vlasti Andrejevu drže u pritvoru od studenog 2020., kada je privedena zajedno sa svojom kolegicom, snimateljicom Darijom Chultsovom, dok je pratila skup na kojem se Aleksandra Lukašenka pozivalo na ostavku. U veljači 2021. osuđena je na dvije godine zatvora zbog navodnog organiziranja nezakonitog prosvjeda. Ona se nalazi u zatvoru  gradu Homelu na jugoistoku zemlje, prenosi Viasna.

-Iza rešetaka je već 16 mjeseci. A sada, pet mjeseci prije isteka kazne, iznenada se suočava s novom optužbom za ‘izdaju’, napisao je Ilyash.

CPJ je tražio bjelorusko Ministarstvo unutarnjih poslova za komentar ovog slučaja, ali nije bilo odgovora.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend