11. apr 2022.

U Perugiji donesena deklaracija za Ukrajinu – Namjerno ciljanje, mučenje i ubijanje novinara mora se zaustaviti

Europska federacija novinara (EFJ) i njezine podružnice u Ukrajini, Nacionalno udruženje novinara  novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisni medijski sindikat Ukrajine (IMTUU), pridružili su se Globalnom forumu za razvoj medija (GFMD) kako bi podržali ukrajinske novinare i sve druge novinare, uključujući slobodnjake koji izvještavaju iz Ukrajine, potpisivanjem Deklaracije za Ukrajinu iz Perugije, gdje je proteklih dana održan Međunarodni festival  novinarstva.

-Ruska invazija na Ukrajinu još jednom je ukazala  bitnu ulogu neovisnog, etičkog novinarstva u pomaganju građanima da donose važne odluke koje se u ratu U krajini odnose na nažalost na život ili smrt, informiranju svijeta i pozivanju moćnih na odgovornost. Kao moćno protusredstvo za dezinformacije i propagandu koji karakteriziraju hibridni rat, i kao stup demokracije o kojemu ovise druge slobode i prava, novinarstvo u Ukrajini je podvrgnuto zastrašujućima napadima, navodi se u Deklaraciji te dodaje kako je namjerno ciljanje novinara, mučenje i ubijanje nedopustivo i grozno te se mora zaustaviti.

-Odgovorni moraju biti pozvani na odgovornost i privedeni pravdi prema nacionalnom i međunarodnom pravu. Brutalni online napadi na novinarske organizacije i pojedine novinare također moraju prestati. Najoštrije osuđujemo ruske napade na slobodu tiska i slobodu izražavanja u Ukrajini. Sigurnost svih novinara od presudne je važnosti da se slobodno izvještava, kako bi se osiguralo da svijet razumije stvarnost i činjenice rata koji je u tijeku, uključujući humanitarne posljedice. Solidarni smo sa svim novinarima i neovisnim medijima koji prate rusku agresiju na Ukrajinu. Što je veća prijetnja za živote, egzistenciju i sposobnost ukrajinskih novinara da rade svoj posao, to će veći biti naši napori da ih podržimo. Financiranje, zaštitna oprema, oprema, stanovanje, obuka, uredski prostor u i psihosocijalna podrška samo su neki od vidova pomoći. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo podržali sposobnost naših ukrajinskih kolega da nastave izvještavati i služiti svome čitateljstvu i gledateljstvu, stoji u deklaraciji u kojoj se također dalje navodi: – U zemljama s pristupom neovisnim izvorima vijesti, često skeptična javnost prepoznaje hrabrost, predanost i profesionalnost novinara i medijskih kuća, kako ukrajinskih tako i međunarodnih. Čak su i vlade koje su neprijateljski nastrojene prema slobodnim, neovisnim medijima prisiljene priznati vitalnu ulogu koju ima novinarstvo u osiguravanju da svijet spozna i vidi invaziju na Ukrajinu onakvom kakva jest. Tehnološke tvrtke također shvaćaju da nisu sve informacije jednake i da postoji moralni imperativ da se pridaje dužna važnost profesionalnom, neovisnom novinarstvu od javnog interesa-.

-Ovo novonastalo, novootkriveno i ponovno prepoznavanje vrijednosti novinarstva u javnosti i kreatorima politike je krhko. Ukrajinski novinari i svi drugi novinari koji izvještavaju iz Ukrajine zaslužili su priznanje i priliku. Najveći skokovi napretka često se čine u vrijeme krize. Zbog neposredne budućnosti i sigurnosti naših ukrajinskih kolega, te dugoročne održivosti neovisnog novinarstva od javnog interesa posvuda, ovo je trenutak u kojem moramo pokazati zajedništvo i ustrajnost, stoji u Deklaraciji, koju je potpisalo više od stotinu svjetskih medijskih i civilnih organizacija.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend