30. mar 2022.

EFJ traži hitno puštanje na slobodu fotoreportera Maksa Levina. Osuđuje se ruske snage koje su otele više novinara i prisiljavali ih na suradnju

-Tijekom prošlog mjeseca zabilježeni su slučajevi otmice novinara na okupiranim područjima Ukrajine. Neki su pušteni dok se ukrajinski fotoreporter Maks Levin još uvijek vodi kao nestao od 13. ožujka, priopćila je Europska federacija novinara (EFJ) koja je osudila namjerno ciljanje na novinare od strane ruske vojske te mučenje i pritisak koji se vrši na novinare i njihove obitelji kako bi ih se natjeralo na suradnju.

Prema navodima EFJ-a Levin je  krenuo u selo Moshchun kako bi izvještavao o sukobima između ruske i ukrajinske vojske. On je ukrajinski državljanin i surađivao je za Reuters, BBC, Associated Press i druge međunarodne medije. Pretpostavlja se da su ga zarobili ruski vojnici te stoga EFJ poziva na njegovo hitno puštanje na slobodu.

Novinar Oleg Baturin, prvi je „nestao“ u Hersonskoj regiji još 12. ožujka. On je otišao na kratak sastanak, kako bi se sastao s poznanikom u blizini svoje kuće, te je ostavio mobitel i dokumente kod kuće. Od tada mu se izgubio svaki kontakt s ukućanima. Baturin je nakon puštanja za La Mond iznio svoja traumatična iskustva: -Skakali su na mene s leđa, prijetili oružjem, zavrtali mi ruke i tražili da kleknem. Poslije su me ispitivali različiti ljudi. Oni koji su vodili ispitivanje bili su maskirani ili pognute glave i prekriveni. Shvatio sam da su me zarobili vojnici ruske vojske, a među njima su bili i pripadnici FSB-a-.

Kako navodi EFJ o sličnim užasnim uvjetima pritvora govore i svjedočanstva drugih uhićenih novinara. Ukrajinski državljanin koji radi za Radio France bio je u pritvoru devet dana između 5. i 14. ožujka. Zbog sigurnosnih razloga koristi se pseudonimom  „Nikita“ za Reporters Without Borders (RSF) rekao je kako su ga tukli željeznom šipkom, mučili strujom, podvrgavali lažnoj egzekuciji i lišili hrane tijekom „devet dana užasa“ u šumi i u podrumu. RSF je izvijestio da su vojnici natjerali Nikitu da napiše i potpiše pismo u kojem je iskazao svoju podršku ruskoj vojsci i invaziji na Ukrajinu.

Dan kasnije, novinarka lista Hromadske Victoria Roshchina zadržana je devet dana kod Mariupola. Nakon puštanja na slobodu 21. ožujka, proruski mediji podijelili su video snimljen pod prisilom, u kojem novinarka negira da je bila zatočena i da su joj policajci spasili život. Kako je priopćilo uredništvo Hromadske objava ovog videa bila je uvjet za njezino puštanje.

Predsjednik Nacionalne unije novinara Ukrajine (NUJU) Sergiy Tomilenko za EFJ je kazao kako ne postoji  neki ‘obrazac’ ili naputak da se vrše otmice novinara, ali da je jedno je jasno: – Na okupiranim područjima ruska vojska traži novinare. To svjedoče apsolutno svi kolege na terenu. U regijama obično imaju pripremljene liste. Tijekom opsade regije Kijev, vojnici koji su pretraživali ljude i prostore tražili su ikakvo spominjanje profesije novinara.  Zabilježili smo otmice novinara kao u slučajevima Olega i Viktorije, kao i nekakve ‘preventivne razgovore’ s ciljem da ih se natjera na suradnju, da se proruskom propagandom utječe na medijsko praćenje. Glavni cilj je ukloniti izvor objektivnih informacija, kako bi se lakše manipuliralo stanovništvom-.

-Prema dostupnim informacijama obično ruska vojska odlazi u urede i stanove novinara i vlasnika medija kako bi izvršili pritisak na njih ili njihove obitelji,  dok pretražuju i oduzimaju računala, mobitele i drugu novinarsku opremu.

Takvo nešto dogodilo se četvorici novinara koji rade za MV-holding u Melitopolju. Ruske snage uhitile su 21. ožujka izdavača Mykhailo Kumok, urednicu Yevhenia Borian i novinarke Juliju Olkhovsku i Liubov Chaika. Oni su zadržani na tajnoj lokaciji nakon što su naoružani napadači došli u njihovu kuću. Prema tvrdnjama sindikata u regiji, ruske vlasti htjele su ih natjerati na suradnju. Četvorica predstavnika medija MV-holdinga dobili su upozorenje da ne smiju izvještavati prije nego što su pušteni.  Vojnici su 23. ožujka uzeli kao taoce i oca direktorice poznatih melitopoljskih novina i web-stranice Svetlane Zalizetske. Nekoliko dana ranije s ovom novinarkom je održan “preventivni razgovor”, nakon čega je otputovala na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Kada okupatori nisu pronašli Zalizetsku, odlučili su zarobiti njenog oca. Tražili su da im se novinarka javi u zamjenu za povratak oca, navodi EFJ.

Svi oteti novinari do sada su pušteni na slobodu, osim slobodnog fotoreportera i dokumentarista Maksa Levina. EFJ je izuzetno zabrinut zbog njegovog nestanka prije 16 dana u blizini sela Huta-Mezhyhirska, u Kijevskoj regiji. Novinar je krenuo u selo Moshchun kako bi izvještavao o sukobima između ruske i ukrajinske vojske. Levin je ukrajinski državljanin i surađivao je za Reuters, BBC, Associated Press i druge međunarodne medije. Pretpostavlja se da su ga zarobili ruski vojnici. EFJ poziva na njegovo hitno puštanje na slobodu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend