30. mar 2022.

Ruske vlasti moraju prestati maltretirati i pritvarati novinare neovisnog portala Sota.Vision

Ruske vlasti moraju prestati uznemiravati novinare s neovisnog portala Sota.Vision i omogućiti svim novinarima da rade slobodan, priopćili su iz Committee to Protect Journalists – CPJ (Odbor za zaštitu novinara). Kako je naveo uredniku Sota.Vision Aleksej Obuhov, koji je razgovarao s CPJ, od 7. ožujka vlasti su pritvorile najmanje sedam novinara Sota.Visiona, od kojih su dvojica osuđeni na višednevnu zatvorsku kaznu, a ostale su novčano kažnjavali i maltretirali.

-Ruske vlasti moraju zaustaviti svoje opetovano uznemiravanje i pritvaranja novinara Sota.Visiona i drugih neovisnih medija. S obzirom da neovisni ruski novinari masovno bježe u inozemstvo kako bi izbjegli zatvorske kazne zbog profesionalnog izvještavanja o ratu protiv Ukrajine, nekolicini preostalih mora se dopustiti da slobodno rade i daju ruskom narodu prave i neovisne informacije, rekla je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju.

I dok novinari bježe iz Rusije bojeći se kaznenog progona zbog izvještavanja o invaziji Ukrajine ili povezanosti s medijima koji se smatraju „stranim agentima“, Sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU) u toj zemlji pokušava im pomoći. Nevladin sindikat s oko 600 aktivnih članova brani radnička prava, pruža pomoć novinarima i zalaže se za slobodu tiska u Rusiji.

Osnovana nakon napada na domaće i strane novinare 2016. na ruskom Sjevernom Kavkazu, organizacija ispunjava vakum u Rusiji gdje dužnosnici „ne žele ili se ne usuđuju otvarati ​​neugodne teme i štititi ugrožene novinare“, navodi se na web stranici Sindikata. Na drugoj strani Ruski sindikat novinara, često je zauzimao prokremljovske stavove, tražeći čak nedavno od ruskog medijskog regulatora da poduzme mjere protiv YouTubea.

Prvog dana ruske invazije na Ukrajinu, 24. veljače, Sindikat novinara i meidjskih radnika dao je snažnu i hrabru izjavu u kojoj je rat nazvao “perfidnim korakom” koji bi riskirao živote novinara i “doveo do smrti mnogih građana naših zemalja i ogromnih uništenje. To se i dogodilo. Ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine dovela je do stotina mrtvih civila, među koima su i poginuli novinari te su  milijuni ljudi raseljeni.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend