13. apr 2022.

Ruske novinare se proglašava ‘stranim agentima’, privodi i napada

-Ruske vlasti moraju prestati uznemiravati novinare i etiketirati ih kao strane agente te se mora temeljito istražiti sve napade na novinare i osigurati da mediji mogu slobodno raditi, priopćeno je iz Committee to Protect Journalists (CPJ), koji navodi kako je rusko ministarstvo pravosuđa označilo kao strane agente troje novinara: Irynu Borukhovich dopisnicu Novaya Gazeta, Ekaterina Mayakovskaya, reporterku Radio Slobodne Europe i Andreja Filimonova, suradnika na projekata RSE/RL, Sibir.Realii.

Istodobno državni regulator za medije Roskomnadzor blokirao je neovisne novinske web stranice Holod i Discours.io, prema izjavama obaju medija. CPJ izvještava kako je policija nakratko privela Jevgenija Levkoviča, reportera Radio Svoboda i optužila ga za „diskreditaciju vojske“. Također su dvije neidentificirane osobe napale Vasilija Voronu, dopisnika neovisne novinske stranice Sota.Vision, dok je intervjuirao ljude u Moskvi.

– Blokiranje web stranica, pritvaranje novinara, dodavanje na popis stranih agenata… U Rusiji vlasti očito upotrebljavaju sva sredstva koja su im na raspolaganju da uguše neovisno izvještavanje, kazala je Gulnoza Said, koordinatorica programa CPJ-a za Europu i središnju Aziju te dodala kako ruske vlasti moraju odbaciti sve optužbe protiv Jevgenija Levkoviča, odmah ukinuti svoj zakon o takozvanim stranim agentima i brzo istražiti nedavni napad na novinara Vasilija Voronu.

Pojedinci s popisa stranih agenata moraju redovito dostavljati detaljna izvješća o svojim aktivnostima i troškovima nadležnim tijelima. Njihov status mora biti naveden kad god proizvode sadržaj ili se spominju u novinskim člancima. U slučaju nepoštivanja tih odredbi prijeti im do dvije godine zatvora.

Iz CPJ ističu kako su pokušali dobiti putem e-mail odgovore ili komentare od ruskog Ministarstva pravosuđa i press službi Roskomnadzora, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Ruske vlasti udaraju i na studente te su tako četvorica studenta novinara internetskog časopisa DOXA osuđena na dvije godine popravnog rada. Okružni sud Dorogomilovsky u Moskvi osudio je Armena Aramyana, Vladimira Metelkina, Allu Gutnikovu i Nataliju Tyshkevich na po dvije godine popravnog rada zbog navodnog pozivanja i uključivanja maloljetnika u „nezakonite“ prosvjede. Sud im je također zabranio administriranje bilo kakvih web stranica na tri godine. CPJ je osudio tu presudu nazvavši je duboko uznemiravajućom što pokazuje da se ruske vlasti ne susprežu ni pred čim kako bi ugasili i onemogućili neovisno novinarstvo. – Vlasti moraju dopustiti bivšim urednicima DOXA-e da žive i rade slobodno i moraju prestati uznemiravati i cenzurirati novinare i medije, poručili su iz CPJ-a.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend