13. apr 2022.

Ruski mediji o ratu u Ukrajini serviraju “alternativnu stvarnost”

Rusi koji istinu prisvajaju iz državnih medija žive u aleternativnoj stvarnosti, kaže analitičarka i novinarka Medlin Rouč.

Kako je rekla za Si-En-En, ona svakog jutra prati vesti na Kanalu jedan, glavnoj ruskoj državnoj televiziji, i prati ono što se servira gledaocima u Rusiji.

“Na ruskoj državnoj televiziji ruska vojska se prikazuje kao da trijumfuje – u smislu da nema nikakve gubitke i poginule i da ni u kom slučaju ne čini nikakve zločine. S druge strane, ovi mediji serviraju priču da ukrajinska vojska čini zločine, ubija civile, trpi velike gubitke i gubi terotoriju u borbi sa ruskim snagama”, priča Rouč.

Analitičari tvrde da “putinovski program” i dalje ima veoma veliki uticaj na javno mnjenje u Rusiji, uprkos realnim izveštajima svetskih medija o Ukrajini koji su protivrečni ruskom izveštavanju.

“Nije iznenađenje što tako mnogo ljudi jednostavno prihvata ono što Kremlj servira. Njima je najlakše da tako rade. Oni ne vide alternativu. Osećaju se bespomoćno a Putin i rusko liderstvo im svakodnevno serviraju takve informacije”, kaže Rouč.

Kako ističe analitičarka En Apelbaum, novinarstvo je u Rusiji u suštini zabranjeno.

“Sada je ilegalno da se priča o takozvanoj specijalnoj vojnoj operaciji kao o ratu ili invaziji. A to znači da su svi strani dopisnici otišli. Svi nezavisni ruski mediji koji su postojali pre rata su sada zabranjeni, a mnogi od njihovih novinara su takođe otišči iz zemlje”, kaže ona.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend