30. mar 2022.

Mađarska ministarka brine za slobodu medija posle izbora

Nakon što su se na meti hakerskog aktivizma grupe Anonimus našli mađarski provladini mediji, ministarka pravde Judit Varga izrazila je zabrinutost za budućnost slobode medije u zemlji posle izbora 3. aprila.

Kako je preneo mađarski portal vesti Telex, 28. marta je hakovano nekoliko provladinih medija prikazujući sadržaj kritičan prema vladi i ikonografiku o velkom broju tužbi koje su izgubili provladini mediji u odnosu na nezavisne medije.

„Ova veb strana je deo vladinih propagandnih medija! Donosimo vam istinu! Nezavisna štampa umesto propagande! Vidite kako vas zavaravaju propagandni mediji!“, neke su od poruka objavljenih na veb stranama.

Varga je reagujući na vest o hakovanju rekla da se tako „manifestuje svetski poznata levičarska sloboda štampe“.

Prema njenom mišljenju, sajtovi su hakovani „samo zbog toga što su se usudili da kažu nešto drugačije od međunarodnih liberalnih ‘mejnstrim’ medija“.

„Da li je to ono što nas čeka ako levica dođe na vlast 3. aprila? Gašenje sajtova i maltretiranje novinara? Da li je levica za kampanju angažovala kriminalce?“, napisala je ministarka na Fejsbuku.

Inače, regulatori medija dugo su optuživali vladu u kojoj je Varga ministarka da sistemski uništava medijski pluralizam gušeći ono što je ostalo od nezavisne štampe i manipulišući tržištem kako bi se dalje učvrstio dominantni provladin narativ.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend