18. mar 2022.

Neizvjesna sudbina desetaka novinara u blokiranom Mariupolju

Europska federacija novinara (EFJ) pozvala je međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Rusiju da prekine blokadu Mariupolja u Ukrajini. Humanitarna katastrofa velikih razmjera u ovom velikom gradu na istoku Ukrajine mora se izbjeći. EFJ također podržava svoje ukrajinske podružnice, Nacionalni sindikat novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisni sindikat medija Ukrajine (IMTUU), u njihovim naporima da evakuiraju novinare i medijske djelatnike iz Mariupola, priopćili su iz EFJ-a.

Foto: Pixabay

Nakon niza neuspjeha zbog nepoštivanja primirja, evakuacije u Mariupolju u utorak su se ubrzale jer su stanovnici ostali bez hrane i vode. Oko 20.000 ljudi u utorak je napustilo Mariupol u 4.000 automobila. Prema NUJU-u, najmanje 50 medijskih djelatnika i dalje je taocima u gradu koji je zbog izravnog granatiranja i napada ruske vojske dugo patio od nedostatka struje, centralnog grijanja i vode. Iako je cjelokupna situacija i dalje zabrinjavajuća, EFJ pozdravlja uspješnu evakuaciju dvoje novinara iz Mariupolja.

– Naše kolege Irina Horbasyova i Serhiy Vaganov stigli su u Zaporožje, teritorij pod kontrolom Ukrajine. Napustili su Mariupol u ponedjeljak poslijepodne i prenoćili u Berdjansku, izvjestila je prva tajnica NUJU-a Lina Kushch.

-Pobjegli smo iz pakla. Ruski okupatori uništavaju grad. Prvo bacaju bombe, a onda dovode zračne snage, kazali su novinari koji su dodali kako su u ponedjeljak od 4 do 13 sati izbrojali 21 zračni napad. Svaki ruski zrakoplov bacio je četiri bombe na Mariupolj.
Predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko kazao je kako trenutno rade 24 sata dnevno na evakuaciji novinara iz ratnih zona te moraju odgovoriti na veliki broj hitnih zahtjeva.

NUJU pokušava stupiti u kontakt s ostalim kolegama i njihovom rodbinom. Zbog nedostatka struje, komunikacija i interneta civili su potpuno izolirani. Nisu uvijek upoznati niti svjesni mogućnosti koridora za humanitarnu evakuaciju, jer se informacije o evakuaciji prenose samo usmenim putem.

U sindikatu procjenjuju da je u posljednjih nekoliko tjedana oko 50 novinara i medijskih djelatnika uspjelo napustiti Mariupolj i tako se spasiti. No još se najmanje 50 novinara koji se kao taoci nalaze  u blokiranom gradu.

-Novi ratni zločini u Mariupolju moraju se izbjeći pod svaku cijenu, rekao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez te pozvao još jednom međunarodnu zajednicu da učini sve što je moguće kako bi omogućila evakuaciju tisuća civila i desetaka novinara koji su zarobljeni u ovom velikom lučkom gradu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend