18. mar 2022.

EU mora da obezbedi hitne vize za ruske i beloruske novinare koji beže od represije

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim partnerima u pozivu državama članicama Evropske unije da daju globalni primer podrške slobodi medija u krizi pružanjem hitnog skloništa i ukidanjem viza ruskim novinarima koji beže iz zemlje, kao i beloruskim novinarima koji traže utočište od rata i represije.

Nezavisni novinari i mediji u Rusiji trenutno doživljavaju najteže i najopsežnije represije u poslednjih trideset godina. Vodeći emiteri su ućutkani ili zatvoreni; desetine veb-sajtova sa vestima su blokirani; upotreba reči „invazija“ ili „rat“ je zabranjena; i novi zakon koji kriminalizuje ono što vlasti smatraju „lažnim“ vestima ili informacijama o oružanim snagama, novinari bi mogli biti zatvoreni do 15 godina.

Više od 150 ruskih novinara je od tada pobeglo iz zemlje strahujući za svoju bezbednost i slobodu. Pošto obustava ne pokazuje znake jenjavanja, verovatno će uslediti još više. Do sada je većina novinara putovala u susedne zemlje sa bezviznim ulaskom za ruske državljane: Tursku, Gruziju, Azerbejdžan. Neki su odbijeni, prebačeni i, u slučaju Mihaila Fišmana sa televizije Dožd, pritvoreni. Oni koji uđu suočeni su sa radom u egzilu u državama sa represivnim okruženjem za nezavisne medije.

Hitno je potrebna akcija kako bi se osiguralo da ruski nezavisni mediji ne budu potpuno uništeni. Naše organizacije pozivaju sve države članice EU da obezbede sigurno utočište za disidentske ruske novinare da ponovo uspostave svoje operativne baze i nastave da izveštavaju. Države EU moraju napraviti izuzetke kako bi novinarima i njihovim porodicama dale hitne vize. Pored finansijske podrške ukrajinskim medijima, vlade EU bi trebalo da obezbede sredstva za pomoć ruskim redakcijama da se presele na bezbedno mesto.

Izuzeće od viznog režima takođe bi trebalo da bude prošireno na nezavisne beloruske novinare, koji su u proteklih godinu i po dana bili podvrgnuti sličnom represivnom udaru pod predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Masovna hapšenja i pretnje krivičnim gonjenjem doveli su do egzodusa beloruskih novinara, uključujući i u susednu Ukrajinu. Dok ukrajinski novinari koji beže od rata trenutno uživaju u ukidanju viza, njihove beloruske kolege su zarobljene i ne mogu da traže sigurnost unutar granica EU.

Evropska unija je već pokazala izuzetno jedinstvo u svom odgovoru na krvavu invaziju na Ukrajinu. Iako još mnogo toga treba da se uradi, podrška država članica da pomognu u premeštanju ukrajinskih novinara koji beže od krvoprolića je pohvalna. Sada je potrebno slično pokazivanje evropskog jedinstva u pomoći nezavisnim ruskim i beloruskim novinarima. Ako im se dozvoli da se presele unutar demokratskog pravnog okvira Evropske unije i ponovo izgrade svoje redakcije u egzilu, ovi nezavisni mediji mogu imati šanse za opstanak.

Potpisnici saopštenja:

  • ARTICLE 19
  • European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF)
  • European Federation of Journalists (EFJ)
  • Free Press Unlimited (FPU)
  • International Federation of Journalists (IFJ)
  • International Press Institute (IPI)
  • OBC Transeuropa

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend