05. avg 2022.

Sud na Krimu pod ruskom kontrolom pokrenuo istragu protiv novinarke RSE

Sud na Krimu koji su osnovale vlasti pod kontrolom Rusije saopštio je da je pokrenuo istragu protiv novinarke Radija Slobodna Evropa (RSE) Olene Jurčenko (Olena Yurchenko) zbog „aktivnosti koje diskredituju ruske oružane snage“.

Sud u Kerču (Kerch) saopštio je da je pokrenut postupak protiv Jurčenko, koja je radila kao urednica u projektu Krim.Realnosti (Crimea.Realities) na RSE.

U predmetu se ne precizira zbog kojih tačno aktivnosti je pokrenuta istraga protiv Jurčenko.

Ona je pobjegla sa Krima 2014. godine, nakon ruske nasilne aneksije tog ukrajinskog poluostrva.

Prema lokalnim zakonima, kazna za „javnu diskreditaciju aktivnosti ruske vojske“ iznosi 50.000 rubalja (820 dolara) a budući, slični prekršaji učinjeni u roku od godinu mogu dovesti do krivičnih prijava za koje je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora.

Predsjednik RSE Džejmi Flaj (Jamie Fly) osudio je taj potez, nazvavši optužbe „smiješnim“.

“Mi smo uz Olenu Jurčenko dok se suočava sa još jednim pokušajem Kremlja da ućutka i zastraši one koji govore istinu o vlasti“, naveo je Flaj u saopštenju 4. avgusta.

“Ove smiješne optužbe neće spriječiti novinare poput Olene da izvještavaju o užasu koji je (ruski predsjednik Vladimir) Putin sproveo nad narodom Ukrajine“, dodao je on.

Rusija je 2014. godine nezakonito anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim nakon spornog referenduma za koji se veruje da je falsifikovan, sa rezultatima koji pokazuju da je skoro 97 odsto birača podržalo pridruživanje Rusiji.

Najmanje 100 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države i većinu evropskih zemalja, odbacilo je refenrendum kao nezakonit.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend