22. avg 2022.

Zatvoreni ukrajinski novinar RFE/RL dobitnik prestižne nagrade za slobodu medija

Novinari ukrajinskog servisa Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) Andriy Dubchak i Vladyslav Yesypenko, koji se nalazi u zatvoru na Krimu, imenovani za prestižnu nagradu za slobodu medija, za njihovo izveštavanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Fritt Ord fondacija sa sedištem u Norveškoj saopštila je 19. avgusta da će ukupno šest ukrajinskih fotografa, novinara i medija dobiti zajedničku nagradu „kao priznanje za njihove napore da dokumentuju patnju i izazove sa kojima se ukrajinski narod suočava u neprijateljskim razaranjima i ratnim zločinima koje su počinile ruske trupe“.

Fondacija je zatvaranje Yesypenka nazvala „upečatljivim primerom progona novinara koji pokušavaju da izveštavaju sa Krima“, ukrajinskog poluostrva koje je Rusija anektirala 2014. godine.

Yesypenko ima dvojno, rusko-ukrajinsko državljanstvo i saradnik je RFE/RL.

Osuđen je na Krimu u februaru na šest godina zatvora nakon suđenja iza zatvorenih vrata zbog navodnog prikupljanja informacija za ukrajinske obaveštajne službe.

Pre hapšenja, pet godina je radio na Krimu izveštavajući o društvenim i ekološkim temama.

Yesypenko je na sudskom saslušanju svedočio da ruske vlasti „žele da diskredituju rad slobodnih novinara koji hoće da prikažu stvari koje se zaista dešavaju na Krimu“.

U maju mu je dodeljena nagrada „PEN/Barbey Freedom to Write“ u Sjedinjenim Državama koja se dodeljuje piscima koji su politički zatvorenici.

Sud na Krimu pod kontrolom Rusije je 18. avgusta skratio Yesypenku zatvorsku kaznu za jednu godinu.

Fritt Ord fondacija nazvala je Dubchaka, dugogodišnjeg dopisnika Ukrajinskog servisa RSE/RL, „jednim od najvažnijih izvora informacija o životu na linijama fronta“ u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

Drugi u grupi dobitnika su fotograf agencije Asošijeted pres Mstyslav Chernov and Evgeniy Maloletka, koji radio kao fotoreporter za nekoliko medijskih kuća.

Dobitnici su i novinarka Nataliya Gumenyuk i onlajn novine „Zaborona“.

Svečana dodela nagrada biće održana u norveškom Nobelovom institutu 17. oktobra.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend