22. avg 2022.

Rusija uvodi ‘prinudne mere’ protiv stranih društevnih mreža

Ruski medijski regulator Roskomnadzor saopštio je da je odlučio da primeni "prinudne mere" protiv nekoliko stranih IT kompanija, uključujući TikTok, Telegram, Zoom, Discord i Pinterest zbog, kako su naveli, kršenja ruskog zakona.

„Navedene IT kompanije ne poštuju proceduru za brisanje zabranjenih informacija i glavne obaveze utvrđene saveznim zakonom“, naveo je Roskomnadzor u saopštenju na svom sajtu 19. avgusta.

U saopštenju se ne kaže o kakvim je „prinudim merama“ reč. Navodi se da će one ostati na snazi „sve dok kompanije ne budu radile u skladu sa pravilima i zakonom“.

Poslednjih meseci ruski sudovi su kaznili Google, Facebook, Twitter, WhatsApp, Telegram i TikTok zbog odbijanja da izbrišu sadržaj koji je zabranjen ruskim zakonom.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je platforme društvenih mreža i druge tehnološke kompanije sa sedištem u inostranstvu da krše zakone o Internetu u zemlji.

On je pokušavao da natera strane kompanije da otvore kancelarije u Rusiji i da lokalno čuvaju podatke.

Mnogi kritičari ocenjuju da napori Rusije u nadziranju internet sadržaja nemaju nikakve veze s „internet integritetom“ i optužuju Moskvu da pokušava da nametne veću kontrolu nad medijima nakon invazije Rusije na Ukrajinu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend