22. feb 2023.

Zelenski nije tražio da NATO izvrši nuklearni udar na Rusiju

Video snimak ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na kojem govori o tome šta NATO treba da uradi kako bi odvratio Rusiju od upotrebe nuklearnog oružja, ponovo se deli na društvenim mrežama sa pogrešnim prevodom. Zelenski nije pozvao NATO da izvrši nuklearni napad na Rusiju, već rekao da bi Alijansa preventivnim merama, poput uvođenja sankcija i oružane pomoći, trebalo da onemogući Rusiji da koristi nuklearno oružje.

Na Tviteru i Fejsbuku početkom februara ove godine ponovo se raširio video snimak ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog na kojem navodno poziva NATO da izvrši preventivni nuklearni udar na Rusiju.

Sporni snimak prikazuje deo razgovora Zelenskog sa izvršnim direktorom australijskog Instituta „Lowy” Majklom Fulilovom 6. oktobra 2022. godine. Snimak celog razgovora dostupan je na Jutjub stranici „Lowy” Instituta. Zelenski na snimku govori na ukrajinskom jeziku, dok je istovremeno dostupan i simultani prevod na engleski.

Na društvenim mrežama se, međutim, deli verzija snimka sa netačnim prevodom, prema kojem Zelenski pominje nuklearni udar NATO alijanse na Rusiju.

Izvor: Facebook/Screenshot

Naime, Zelenski je tokom video-link diskusije bio upitan šta NATO treba da uradi da odvrati Rusiju od upotrebe nuklearnog oružja. On je odgovorio da bi Alijansa trebalo da onemogući Rusiji da koristi nuklearno oružje” kroz „preventivne udare, kako bi znali šta će im se dogoditi ako to urade“.

Dakle, činjenica je da Zelenski tokom sporne diskusije nigde nije pomenuo da takozvani „preventivni udari” podrazumevaju nuklearni udar, odnosno upotrebu nuklearnog oružja od strane NATO-a. Ukrajinski zvaničnici demantovali su tvrdnje da Zelenski poziva na nuklearne udare na Rusiju, budući da su se na internetu ubrzo intenzivirale spekulacije o tome. Obmanjujuće tvrdnje objavili su ranije brojni ruski i domaći mediji.

Dan nakon diskusije, njegov sekretar za štampu Sergej Nikiforov objasnio je sporne navode Zelenskog: „Predsednik je govorio o periodu do 24. februara. Tada je bilo neophodno primeniti preventivne mere kako se ne bi dozvolilo da Rusija otpočne rat”, istakao je Nikiforov.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak naglasio je da je Zelenski pod „napadima na Rusiju” mislio na „sankcije i oružanu pomoć”.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je u septembru 2022. godine da neće oklevati da upotrebi nuklearno oružje za odbranu ruske teritorije. U oktobru je, međutim, negirao da ima bilo kakve namere da upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

O obmanjujućem prevodu spornog snimka Zelenskog pisale su i redakcije Stop FakeAP i Observers France, kao i Raskrinkavanje.ba.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend