16. jun 2023.

Boris Džonson biće kolumnista Dejli mejla

Bivši britanski premijer Boris Džonson postavljen je u petak za novog kolumnistu Dejli mejla, vrativši se novinarskoj karijeri tokom koje je pisao za nekoliko vodećih britanskih medija, a u jednom je dobio otkaz jer je izmislio citat.

Džonson (58), koji je prošle nedelje podneo ostavku na dužnosti poslanika pošto je istraga utvrdila da je namerno lagao parlamentu u vezi zabava tokom karantina zbog pandemije kovida-19, pisaće kolumnu za Dejli mejl svake subote, objavio je list.

„Bilo da ste Borisov fan ili ne, to će se morati čitati – i u Vestminsteru i milioni širom sveta“, istakla je redakcija lista.

Otkako je prošle godine podneo ostavku na dužnost premijera, Džonson, jedan od najpoznatijih i najkontroverznijih britanskih političara, zaradio je milione funti držanjem govora.

Dejli mejl je jedan od britanskih najčitanijih desničarskih listova i Džonson će sigurno dobro zaraditi.

Džonson, kojem skandali nisu strani, počeo je karijeru kao novinar, ali je dobio otkaz u Tajmsu jer je izmislio citat.

Zatim je pisao za Dejli telegraf, gde je kao dopisnik iz Brisela kritikovao Evropsku uniju u živopisnim tekstovima koji nisu uvek bili tačni.

Nakon toga bavio se paralelno novinarstvom i politikom kao urednik časopisa Spectator i poslanik u parlamentu, a pre nego je postao premijer, imao je redovnu kolumnu u Dejli telegrafu. Zbog nje je često bio kritikovan, na primer za islamofobiju jer je utvrdio da muslimanke koje nose burku izgledaju poput poštanskih sandučića ili pljačkaša banaka.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend