22. feb 2024.

Časopis koji je odao počast Navaljnom povučen sa kioska u Moskvi

Broj ruskog nedeljnika Sobesednik posvećen djelimično sjećanju na Alekseja Navaljnog povučen je sa kioska u Moskvi, navodi uredništvo lista, dok vlasti nastavljaju da suzbijaju bilo kakvu javnu manifestaciju poštovanja prema pokojnom protivniku Kremlja.

Navaljnijeva smrt u udaljenom zatvoru na Arktiku prijavljena je 16. februara, što je izazvalo izliv tuge i rastući bijes u Rusiji i širom svijeta jer vlasti odbijaju da predaju njegovoj majci tijelo usred sve veće sumnje o uzroku smrti, koji je službeno pripisan sindromu „iznenadne smrti“.

Dok je većina štampanih medija u Rusiji ignorisala smrt opozicionog političara i aktiviste, u najnovijem izdanju Sobesednika, objavljenom 21. februara, nalazila se fotografija nasmijanog Navaljnog na naslovnoj stranici uz natpis „…ali postoji nada!“

Uključivao je i izvještaje o spontanim komemoracijama Navaljnijeve smrti u nekoliko ruskih gradova i komentare javnih ličnosti, aktivista za ljudska prava i novinara, poput sudobitnika Nobelove nagrade za mir 2021. Dmitrija Muratova.

Novinarka Sobesednika Elena Milčanovskaja rekla je za Telegram kanal SotaVision da urednici nisu obavješteni zašto su vlasti u Moskvi zaplijenile sve primjerke časopisa.

„Sve je ovo veoma ozbiljno, pa čak i pomalo zastrašujuće za nas“, rekla je Milčanovskaja, dodajući da je ruski nadzornik medija Roskomnadzor takođe blokirao onlajn pristup dijelu broja posvećenom Navaljnom.

Smrt Navaljnog nakon što je bio zatočen u ekstremno teškim uslovima u zatvoru Polarni vuk na Arktiku u regionu Jamalo-Nenet na krajnjem sjeveru Rusije navela je stotine Rusa da organizuju spontana okupljanja u njegovo sjećanje koja su odmah potisnuta od strane vlasti.

Prema OVD-Info, snage sigurnosti su od 16. do 19. februara pritvorile 397 ljudi u 39 gradova na skupovima u znak sjećanja na Navaljnog.

Većina hapšenja, skoro 200, dogodila se u Sankt Peterburgu, gdje je šestoro uhapšenih dobilo pozive za vojnu registraciju dok su 21. februara napuštali privremeni pritvor.

Majka Navaljnog, Ljudmila Navalnaja, podnijela je tužbu ruskom sudu 21. februara tražeći oslobađanje tijela njenog sina nakon što je njena direktna video žalba predsjedniku Vladimiru Putinu ostala bez odgovora.

Sud u Jamalo-Nenecu saopštio je 21. februara da će saslušanje po tužbi Navalnaye biti održano 4. marta.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend