22. feb 2024.

BIRODI: „Novi talas medijskih napad na BIRODI sa Pinka, B92 i Happy-a u čemu je prednjačio Predrag Sarapa!“

Nakon ukazivanja na kršenje Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga od strane novinarke Marija Savić Stamenić i objave članaka sa skoro istovetnim naslovom na sajtovima B92, Alo, Novosti, Zapadna Srbija (obrisano), Srbija danas i Vojvodina uživo, od 20. februara krenuo je novi talas medijskih napada na BIRODI.

Povod za medijske napade bilo je slanja novinaru Zoranu Stanojeviću pred intervju sa predsednikom Republike, a koji 12 godina cenzuriše BIRODI na RTS, BIRODI izveštaja i analiza na temu integriteta izbornog procesa. Naime, te 2012. godine u vreme predizborne kampanje Stanojević nam je rekao da ćemo biti na RTS kada budemo imali nešto lepo da saopštimo o RTS-om izveštavanju.

I pored ove cenzure, pre mesec dana smo pozvani od strane Programskog saveta RTS da im za njihove potrebe ocene rada Informativnog programa dostavimo rezultate naših monitoringa.

Kao u slučaju novinara Stanojevića, tako i (ne)vidljvim urednicima na Pinku, Happy i B92 je zasmetalo to što je BIRODI hteo da unapredi raznovrsnost izvora koji bi bili na raspolaganju novinaru Stanojeviću tokom intervjua sa predsednikom Republike koji je i sam naglasio potrebu dijaloga u društvu.

Za razliku od cenzure na RTS, na tri komercijalne televizije sa nacionalnim pokrivanjem smo svedočili da šest učesnika i četvoro novinara iznose neistine i etikete prema BIRODI-u.

BIRODI nikada nije slao pitanja novinaru Stanojeviću. BIRODI je iskoristio pravo koje pripada svakom građaninu Srbije da REM- ukaže na kršenje zakona i pravilnika o čemu odluku donosi REM.

Sa žalljenjem konstujemo da je neistinu o dostavljanju pitanja, ne pominjući BIRODI, izgovorio i sam predsednik Republike u svom intervju na RTS-u.

Na žalost slučaj BIRODI pokazuje da u Srbji postoji i dalje toksičan govor na koji je ukazala Irena Kan izvestiteljka za slobodu govora i medija.

Očekujemo da nadležni državni organi reaguju na ovaj čin kršenja ne samo medijskih zakona.

Ukoliko izostane reakcija domaćih institucija, BIRODI će se obratiti međunarodnim institucijama, a pre svega Globalnoj koalicija za slobodu medija čiji je Srbija član i Svetskoj asocijaciji za istraživanje javnog mnjenja.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend