29. apr 2023.

Direktor BBC podneo ostavku – Džonson navodno pomogao njegovo imenovanje

Direktor BBC Ričard Šarp podneo je ostavku, pošto je jedan izveštaj pokazao da je prekršio kodeks o javnim imenovanjima.

Njegova ostavka se dešava usred skandala oko navodne umešanosti bivšeg britasnkog premijera Borisa Džonsona u njegovo imenovanje na mesto predsednika BBC, saopštila je ta televizija.

U saopštenju izdatom pre objavljivanja izveštaja, Šarp je kazao da je Adam Hepinstal, koji je predvodio istragu, zaključio da „iako sam prekršio kodeks za javna imenovanja, to ne mora nužno poništiti imenovanje“.

„Uistinu, uvek sam tvrdio da je kršenje bilo nenamerno i da nije bilo materijalno, što potvrđuju činjenice koje iznosi“, dodao je Šarp.

Međutim, uprkos tome, odlučio je da podnese ostavku kako bi dao „prioritet interesima BBC“.

Rekao je da će na dužnosti ostati do kraja juna, dok ne bude okončan proces za imenovanje njegovog naslednika.

Hepinstal je u izveštaju naveo da Šarp nije obelodanio dva „uočena potencijalna konflikta interesa“ odboru koji ga je ispitivao.

1) Šarp je obavestio tadašnjeg premijera Borisa Džonsona da „želi da se prijavi za predsednika odbora BBC, pre nego što je podneo prijavu u novembru 2020″.

2) Šarp je rekao Džonsonu, pre nego što je intervjuisan, da će upoznati Sema Blajta i sekretara kabineta Sajmona Kejsa, pri čemu je Blajt sugerisao da bi mogao da „pomogne bivšem premijeru u njegovim ličnim finansijama“.

U izveštaju Hepinstala se takođe navodi da su ta dva kršenja mogla da stvore „rizik da se percipira da Šarp neće biti nezavistan od premijera, ukoliko bude postavljen“.

Međutim, Hepinstal nije doneo zaključak o tome da li je Šarp „imao nameru da utiče na Borisa Džonsona „time što ga je obavestio o svojoj nameri da se prijavi za mesto predsednika BBC i ponudio da upozna tadašnjeg premijera sa kanadskim milionerom Semom Blajtom“.

„Ne mogu i ne sudim o njegovoj nezavisnosti na funkciji“, naveo je Hepinstal.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend