14. apr 2022.

EFJ poziva na oslobađanje 26 novinara iz beloruskog zatvora

Delegacija Evropske federacije novinara (EFJ) sastala se juče sa čelnicima Beloruske asocijacije novinara (BAJ) i njihovim kolegama iz Litvanije, Estonije i Ukrajine u Vilnjusu, glavnom gradu Litvanije zbog zaštite novinara i medija koji izveštavaju o ruskoj invaziji na Ukrajinu

EFJ osuđuje vođenje krivičnog postupka  protiv beloruskih novinara, uključujući i nove optužbe protiv novinarke Ekatarine Andreeve, navodi se u njihovoj objavi i dodaje da se u zatvoru u Belorusiji trenutno nalazi 26 novinara i medijskih radnika.

„Činimo sve što je moguće da se informacije o neviđenom progonu beloruskih novinara čuju širom sveta. Važno je da nastavimo da govorimo o njihovoj teškoj situaciji na svim nivoima kako bi oslobodili sve novinare“, rekao je predsednik EFJ Mogens Bliher Bjeregard.

Učesnici su se na sastanku složili da je koordinacija napora novinarskih zajednica da zaštite novinare u Belorusiji, Ukrajini, Estoniji i Litvaniji neophodna kako bi se održali kvalitet i etički standardi novinarstva u Evropi“, prenosi EFJ.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend