09. feb 2022.

IFJ i EFJ pozvali vlade da ne koriste medije u političkim igrama i da se pridržavaju prava na slobodan pristup informacijama

Ruske vlasti odlučile su zatvoriti ured Deutsche Wellea u Moskvi i zabraniti im emitiranje te ukinuti novinarske akreditacije zaposlenika te medijske kuće. Taj potez uslijedio je nakon odluke njemačkog medijskog regulatora da zabrani emitiranje ruskog medija RT DE u Njemačkoj pod obrazloženjem da nema dozvolu. Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ-EFJ) pozvale su vlasti obiju zemalja da ne koriste medije u svojim političkim igrama i da se pridržavaju prava na informacije, priopćili su iz EFJ-a.

Podsjećaju da je spor je prvi put izbio 2. veljače kada je njemački regulator za medije zabranio RT-u da emitira program na svom kanalu na njemačkom jeziku u Njemačkoj. Tom odlukom se potvrdilo presudu iz prosinca u kojoj se navodi da ruska državna televizija nema potrebnu dozvolu za rad u Njemačkoj. RT to poriče i namjerava tu odluku osporiti na sudu.

Zauzvrat je ruska vlada  4. veljače ukinula medijsku akreditaciju radnicima njemačke televizije Deutsche Welle (DW) i naredila zatvaranje njezina ureda u Moskvi. Rusko Ministarstvo vanjskih poslova također je objavilo da će „ukinuti satelitsko i drugo emitiranje Deutsche Wellea“ na ruskom teritoriju. Moskva je također pokrenula postupak kojim će DW priznati kao „strani medij koji djeluje kao strani agent“, pozivajući se ruske zakone.

Tu je odluku DW osudio te su priopćili kako je se tu radi o „totalnoj pretjeranoj reakciji“, najavljujući da će pojačati izvještavanje o Rusiji čak i ako budu prisiljeni napustiti zemlju.

IFJ i EFJ pozvali su vlasti diljem Europe, gdje su pojačane napetosti zbog krize između Rusije i Ukrajine dovele do sve većih ograničenja i prijetnji medijima,  da izbjegavaju korištenje medija kao oružja u krizi ističući kako je pravo na slobodan i bezuvjetan pristup informacijama, temeljno pravo.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend