13. jul 2022.

Federacije novinara osuđuju pokušaje gašenja ruskog sindikata novinara

Krovna udruženja novinarskih organizacija iz Europe i svijeta osudila su najnovije pokušaje ruskih vlasti da ugase tamošnji nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika

Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) u ponedjeljak su osudile poteze ruskih vlasti kojima pokušavaju ugasiti Sindikat novinara i medijskih radnika (JMWU) te su ih pozvale da odustanu od tužbe protiv njega.

Predsjednica EFJ-a Maja Sever u priopćenju je izjavila da postupak pokrenut radi likvidacije JMWU-a »ima sve karakteristike političkog suđenja na potpuno proizvoljnoj osnovi«. Rekla je da EFJ »snažno osuđuje ovu politiku široke likvidacije svih organizacija civilnog društva u Rusiji, a posebno onih organizacija koje brane pravo ruskih građana na slobodu izražavanja i njihovo pravo na pristup neovisnim informacijama«.

Moskovski tužitelj pokrenuo je sudski postupak za likvidaciju sindikata novinara, o čemu je sindikat obaviješten prošli tjedan. O istrazi koja je tome prethodila sindikat je obaviješten u svibnju.

Tada je zamjenik moskovskog tužitelja zahtijevao da mu se dostave brojni dokumenti, uključujući prijedloge skupština JMWU-a, zapisnike sa sastanaka njegova izvršnog odbora, detalje o računima organizacije, kao i detalje skupova, seminara, okruglih stolova, edukacija i medijskih nastupa njenih predstavnika.

Supredsjedavajući JMWU-a Igor Yasin u odgovoru tužiteljstvu zatražio je »razuman rok« za udovoljavanje tom zahtjevu s obzirom na to da su imali samo jedan radni dan za prikupljanje velike količine dokumenata.

Uz to, predstavnici sindikata bili su pozvani i na razgovore s moskovskim tužiteljstvom na kojima su morali dati objašnjenja o svojim aktivnostima.

Prošli je tjedan sud donio odluku o uvođenju preventivnih mjera protiv sindikata, odnosno o obustavi njegovih aktivnosti, a pripremno ročište zakazano je za srijedu.

EFJ i IFJ navode da je protiv JMWU-a pokrenut i upravni postupak koji se tiče »objave lažnih informacija o tijeku specijalne vojne operacije za zaštitu samoproglašenih republika Donjecka i Luganska« na službenim stranicama organizacije, navodno namijenjenih »diskreditiranju uporabe ruskih oružanih snaga za zaštitu interesa Ruske Federacije i njezinih građana«. Za to je predviđena novčana kazna do 200.000 rubalja (3100 eura) za čelnike organizacije i do pola milijuna rubalja (7700 eura) za samu organizaciju.

Brojne međunarodne novinarske organizacije već godinama upozoravaju na problem slobode medija u Rusiji. U ovogodišnjem izvještaju Reportera bez granica (RSF), i prema njihovu Svjetskom indeksu medijskih sloboda, Rusija zauzima 155. mjesto među 180 država, što je svrstava u skupinu zemalja s »jako lošim« stanjem slobode medija.

RSF je priopćio su kako su u Rusiji, nakon njezine invazije na Ukrajinu u veljači 2022., »gotovo svi neovisni mediji zabranjeni, blokirani i/ili proglašeni ‘stranim agentima’«.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend