07. mar 2022.

IFJ i EFJ: Europska unija mora podržati nezavisne ruske novinare

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Europska federacija novinara (EFJ) izrazile su žaljenje zbog novonastale spirale cenzure u europskom medijskom prostoru. Kao odgovor na cenzuru EU kanala RT i Sputnik koje podržava Kremlj, ruske vlasti zatvaraju nezavisne medije u Rusiji. IFJ i EFJ pozivaju EU da podrži nezavisne ruske novinare i medije koji nastavljaju djelovati u sve represivnijem okruženju, priopćili su iz ove dvije novinarske organizacije.

U četvrtak su ugašena dva najutjecajnija neovisna ruska medija i simboli Perestrojke: Ekho Moskvy i TV Dozhd. Ostali mediji su blokirani ili im prijeti zatvaranje poput: Mediazona, Doxa, The Village, Zvezda (Perm), TV2 (Tomsk), Večernji Krasnoturyink, Večernji Karpinsk, Pro Severouralsk, Globus (Serov), Znak.com (Ekaterinburg)… Radio postaja Srebrna kiša, pod sloganom “Ne možemo više govoriti istinu, ali ne želimo lagati”, izvijestila je da će od sada emitirati samo glazbu.

U petak je državna ruska novinska agencija RIA izvijestila da je osim blokiranja BBC Newsa, ruski medijski regulator Roskomnadzor (RKN) također ograničio pristup Radiju Liberty koji financira američka vlada, američkom državnom radijskom emiteru Glas Amerike, Meduza (stranica s vijestima na ruskom i engleskom jeziku sa sjedištem u Latviji) i njemačkoj televiziji Deutsche Welle.

Istovremeno Duma je donijela zakon kojim se povećavaju kazne za širenje navodnih dezinformacija o ruskim oružanim snagama. Za nešto takvo medijima i novinarima sada prijeti do 15 godina zatvora.

Šef BBC-a Tim Davie kazao je da BBC zaustavlja svoje izvještavanje u Rusiji, jer novi zakon „po svemu sudeći kriminalizira neovisno novinarstvo“. – Ne ostavlja nam drugu opciju osim da privremeno obustavimo rad svih novinara BBC Newsa i njihovog pomoćnog osoblja unutar Ruske Federacije dok procjenjujemo potpune implikacije ovog neželjenog razvoja događaja, kazao je Davie.

Posljedice rata u Ukrajini i cenzura propagandističkih medija Kremlja od strane EU-a jako se osjećaju u Rusiji, kaže jedan ruski novinar. – Zaista smo suočeni s bjeloruskim scenarijem potpunog iskorjenjivanja neovisnih medija. Pogođeni su deseci medija i stotine novinara. Čak i novinari državnih medija napuštaju svoje redakcije jer smatraju da više ne mogu pošteno raditi svoj posao, navodi.

Neki su se opirali, poput redakcije Radija Ekho Moskvy, koja je najavila da će nastaviti emitirati svoje programe na internetu. No mnogi vjeruju da to neće potrajati.

-Europska unija, koja je pridonijela ovom novom valu represije zabranom RT-a i Sputnika, ima odgovornost pomoći neovisnim ruskim medijima i novinarima, rekao je glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger.

– EU mora olakšati izdavanje viza, osigurati evakuaciju onih koji žele napustiti Rusiju i pomoći medijima koji se žele preseliti u inozemstvo. Europa mora pomoći ruskim novinarima koji se suočavaju s brutalnom represijom, dodao je glavni tajnik EFJ-a Ricardo Gutiérrez.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend