18. mar 2022.

Jurova: Putin koristi laži da opravda rat

Potpredsednica Evropske komisije za vrednosti i transparentnost Vera Jurova izjavila je 17. marta da je informacioni rat deo rata u Ukrajini i da Rusija koristi propagandu kao oružje protiv Ukrajine i evropskih građana.

„(Predsednik Rusije Vladimir) Putin koristi laži kao oružje da opravda rat i ubija nevine ljude“, rekla je Jurova na konferenciji Slobodni evropski mediji u Gdanjsku.

Evropska komisija je zbog toga, podsetila je Jurova, blokirala ruske medije Sputnjik i Raša tudej, koji su „u srcu propagandne mašine“.

„Odluka da se zabrane ruski mediji doneta je na osnovu činjenice da ih je osnovala i da ih finansira neprijateljska zemlja i agresor“, rekla je Jurova, napominjući da je to privremena zabrana.

Dodala je da Komisija takođe sarađuje sa regulatornim telima i onlajn platformama u borbi protiv Putinove ratne propagande.

Jurova je istakla da se uvek zalaže za slobodu govora, ali da apsolutna zaštita te slobode mora da uzme u obzir i zaštitu istine.

„Moramo štititi sebe, a sloboda govora se može koristiti kao oružje protiv nas“, rekla je Jurova.

Potpredsednica EK je odbacila primedbu da bi takav potez EU dao primer drugim zemljama da odluče da zabrane neke strane medije.

„U Evropi branimo sebe i to se odnosi na sve autokrate. Ne mislim da oni čekaju primer u EU da bi uradili nešto, to je besmislica“.

Istakavši da je važnost medija i bezbednosti novinara danas još veća, Jurova je rekla da Evropska komisija preduzima mere da podrži medije u Ukrajini.

Jurova je rekla i da je Rusima teško da se informišu o ratu, posebno od kada je donet zakon kojim se „kazivanje istine o ratu“ kažnjava do 15 godina zatvora.

„Novinari ne ginu samo u ratnim zonama, nego i ovde u EU. Zato je Komisija dala preporuke o bezbednosti novinara, tu je i Zakon o zaštiti od SLAPP tužbi i sada pripremamo Zakon o slobodi medija kako bi zaštitili medijsku nezavisnost i pluralizam“, rekla je Jurova.

Potpredsednica Komisije je istakla da mediji ne mogu biti tretirani kao još jedan biznis i da moraju biti zaštićeni od ekonomskih i političkih pritisaka.

Javne konsultacije o Zakonu trajaće do kraja marta, a Jurova je najavila da se njegovo usvajanje očekuje krajem juna ili u julu.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend