29. okt 2022.

Ilon Mask, Tviter i Srbija: Neki slave „povratak slobode govora”, neki strahuju

Posle vesti da je Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu, postao vlasnik Tvitera, pojedini korisnici najavili su da će napustiti društvenu mrežu, dok su se drugi obradovali, tvrdeći da dolazi vreme „prave slobode govora".

Foto: Thomas Hawk (cc)

„Moram da se pripremim za potencijalno napuštanje Tvitera, pogotovo ako uništi pravila o prihvatljivom govoru i dozvoli nacistima da preplave ovo mesto“, napisao je Pit Varmbi, učitelj i pisac sa oko 70.000 pratilaca na ovoj društvenoj mreži.

Mask je preuzeo vlasništvo nad Tviterom za 44 milijardi dolara (44,07 milijardi evra), potvrdila je njujorška berza.

Na Tviteru je napisao „ptica je oslobođena“, što se očigledno odnosi na činjenicu da je posao priveden kraju.

Čini se da bi sada kada je Mask došao na čelo kompanije, mnogi nalozi, koji su bili suspendovani zbog govora mržnje ili dezinformacija, mogli da se vrate na platformu.

Mask je ranije izjavio da je odluka Tvitera da trajno suspenduje nalog bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa „glupa“ i da će je poništiti.

Novi vlasnik Tvitera, koji za sebe kaže da je „apsolutista koji se zalaže za slobodu govora“, kritikovao je politiku moderiranja komentara i vesti na ovoj društvenoj mreži.

Pojedini strahuju da bi popuštanje politike umerenosti omogućilo širenje govora mržnje.

Neki, međutim, od novog vlasnika Tvitera traže da konačno uvede mogućnost ispravke tvitova.

„Hej, @elonmusk, prvo, daj svima dugme za izmenu objava. Drugo, molim te da manje govoriš o geopolitici“, napisala je jedna korisnica.

Ko bi i zašto obrisao nalog?

Neki korisnici strahuju da bi Maskovo eventualno ukidanje moderacije sadržaja moglo da znači da će Tviter preplaviti govor mržnje.

„Ako mislite da je mržnja prema muslimanima na ovom sajtu loša, ostanite ovde još par nedelja. Ilon Mask će uskoro pustiti naciste sa lanca“, napisao je američki aktivista sa više od 300.000 pratilaca.

Druga korisnica napisala je da očekuje da će porasti govor mržnje i prema LGBT ljudima.

„Ovo je na tvoju dušu, Ilone Mask“, napisala je.

I anonimni i slavni korisnici zato razmišljaju o brisanju naloga sa ove društvene mreže.

„Na Tviteru sam 14 godina i mogu da kažem da se polako tokom godina poboljšavala borba protiv pretnji i mržnje. Ima još mnogo toga da se uradi naravno.

„Ali ako Tviter sada preokrene kurs i ponovo otvori vrata raspirivačima mržnje, otići ću. Mislim da će mnogi“, napisao je na Tviteru Endru Strohlajn, medijski direktor za Evropu u organizaciji Hjuman rajts voč.

Kada je pre nekoliko meseci najavljeno da Ilon Mask preuzima Tviter, mnogi korisnici su već najavljivali da će otići sa mreže.

„Do đavola sa Tviterom. Odlazim“, napisao je jedan korisnik.

Ipak, mnogi sumnjaju da će doći do masovnog pada broja korisnika Tvitera.

„Holivudska elita preti napuštanjem Tvitera zbog Ilona Maska isto kao što su pretili da će napustiti Ameriku ako Donald Tramp bude predsednik“, tvitovao je jedan od korisnika.

Drugi, međutim, pišu o tome da je važno ostati na mreži.

„Ne napuštajte Tviter. Zapravo, ako niste na Tviteru sada je pravo vreme da se priključite. Moramo da budemo protivteža desničarima“, smatra jedan korisnik.

Da li dolazi „sloboda govora“?

Mnogi korisnici veruju da će Mask obezbediti značajniju slobodu govora na ovoj platformi.

„Veoma sam srećan zbog vesti da je @elonmusk preuzeo Tviter i da čisti kuću. Kraj cenzure i početak slobode govora. Svi imaju pravo na mišljenje, svidelo se to nekome ili ne“, napisao je jedan korisnik.

Novinari i aktivisti desničarskih organizacija pozdravili su vest o Maskovom preuzimanju Tvitera.

„Ilon Mask je upravo uradio više za spas demokratije nego većina naših izabranih predstavnika“, napisala je Kristina Vong, dopisnica desničarskog portala Brajtbart.

Pojedini se nadaju da će Mask vratiti na mrežu profile ljudi koji su suspendovani zbog kršenja pravila ove mreže.

„Biće zanimljivo videti kako će Mask rešiti vraćanje suspendovanih ljudi.

„Treba im dozvoliti da povrate suspendovane naloge sa svim pratiocima koje su stekli tokom godina umesto da moraju da stiču nove“, napisao je jedan korisnik.

Tjeri Breton, EU komesar za unutrašnje tržište, odgovorio je na Maskov tvit da je „ptica oslobođena“, najavljujući da će Tviter ipak morati da se povinuje Evropskoj uniji.

„U Evropi, ptica će leteti po našim pravilima“, napisao je on.

I u Srbiji i širom sveta, neki korisnici misle da Ilon Mask ne zna u šta se upustio kada je preuzeo društvenu mrežu.

„Gospodin Mask će vrlo brzo saznati da je slanje čoveka na Mesec šetnja kroz park u poređenju sa balansiranjem kontrole nad sadržajem i slobodnog govora na internetu. Želim mu sreću. Biće mu potrebna“, prokomentarisao je jedan korisnik.

Šta čeka Tviter pod rukovodstvom Ilona Maska?

Analiza Zoi Klejnman, BBC reporterke iz oblasti tehnologija

Mask se obratio potencijalnim oglašivačima za njega nekarakteristično skromnom porukom objavljenom na sajtu u četvrtak. Napisao je da je kupio Tviter zato što je želeo da „pokuša da pomogne čovečanstvu“ i da „civilazija ima digitalni gradski trg“.

Naveo je i da prihvata to da ova njegova misija može da propadne.

Činjenica da se obratio baš oglašivačima na Tviteru sugeriše da za sada planira da zadrži biznis model sa digitalnim oglašavanjem.

I to iako zbog globalne finansijske krize koja je naterala kompanije da smanje potrošnju za marketing, ova vrsta prihoda opada kod giganata kao što su Alfabet, vlasnik Gugla, i Meta, koja poseduje Fejsbuk.

U prošlosti je bombastično govorio o tome da želi da olabavi moderaciju, kako bi se slobodno čulo što više različitih mišljenja (Tviter već dugo optužuju za favorizovanje liberalnih glasova koji naginju na levo, što kompanija negira).

Da li će odlučiti da na mrežu vrati neke od kontroverznijih korisnika, suspendovanih pod prethodnim rukovodstvom – bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa (koji je ranije rekao da nema nikakvu želju da se vrati na Tviter) ili prijatelja Kanjea Vesta?

Nisam baš sigurna.

Mask sada kaže da platforma mora da ostane „prijateljska“, da mora da poštuje državne zakone i da ne sme da postane „pakleni prostor slobodan za sve“.

Kanje Vest je suspendovan zbog antisemitizma, a Trampov nalog je trajno uklonjen zbog poziva na nasilje – meni to zvuči pomalo pakleno.

Mask je besneo i zbog količine spamova i botova za koje veruje da preplavljuju mrežu – Tviter je uvek negirao njegove tvrdnje da su zvanične cifre preniske i da ne pokazuju stvarno stanje.

Može da naredi masovnu čistku, iako bi se to verovatno odrazilo na svima važan broj pratilaca i moglo da bude nepopularan prvi potez.

Možda je najintrigantnija njegova najava o novoj kompaniji koja je začetak „Iksa, aplikacije za sve“.

Nikada nije objasnio šta ovo znači, ali mnogi veruju da je govorio o pravljenju neke vrste „super aplikacije“ – poput kineskog ViČeta, na kom su i društvena mreža i bankarske usluge, a može se naručiti i hrana.

Na Zapadu tako nešto još ne postoji, iako bi neki mogli da kažu da Metin Vocap, pa čak i Fejbukov Mesindžer, polako evoluiraju u servise sa više funkcija.

Mask nije krio ljubav prema kriptovalutama i Bajnans, najveća svetska kriptoberza, ponosni je investitor u njegovu viziju (kako se navodi u saopštenju koje mi je stiglo ranije danas).

Da li ćemo videti Tviter za poslovne korisnike koji prihvata plaćanje u kripto valutama?

To bi bio san kriptofanova i noćna mora za one koji upozoravaju da su kriptovalute rizičan izbor koji nije zakonski regulisan, pa tako ne postoji nikakva zaštita ukoliko nešto pođe po zlu.

Ono što znamo o Masku je da je on vizionar, borben, ambiciozan i kreativan.

Možemo da garantujemo da će promene krenuti da pristižu, a neki ljubitelji Tvitera već kažu da će ih promena rukovodstva oterati sa mreže.

„Hteli smo leteća kola, a dobili smo 140 karaktera“, rekao je tehnološki investitor Piter Til mnogo pre nego što je mim „očekivanja naspram realnosti“ postao popularan.

Sa Maskom, možda dobijemo oboje.

Humor najčešća reakcija tviteraša u Srbiji

Na vest od promeni vlasništva, korisnici iz Srbije mahom zbijaju šale.

Neki su komentarisali da Mask može da nađe radno mesto Zorani Mihajlović, bivšoj ministarki rudarstva i energetike, koja je nedavno ostala bez mandata u Vladi Srbije.

Drugi su poredili Maskovo preuzimanje Tvitera sa smenom direktora u firmama u Srbiji.

Treći su komentarisali navodne Maskove planove za budućnost Tvitera.

A pojedini su čak pisali i stihove.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend