14. avg 2020.

Istraživanje: Trovanja i fatalni ishodi zbog dezinformacija o kovidu-19

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu “American Journal of Tropical Medicine and Hygiene” oko 5.800 osoba je hospitalizovano zbog posledica verovanja u lažne informacije na društvenim mrežama, prenosi BBC.

Foto: NIAID, cc

Mnogi su preminuli nakon što su pili metanol ili sredstva za čišćenje na bazi alkohola pogrešno verujući da ti proizvodi štite odnosno leče od virusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da se epidemija lažnih vesti odnosno „infodemija“ povezana sa kovidom-19 širi jednako brzo kao i sam virus, a teorije zavere, glasine i stigmatizacija u društvu obolelih doprineli su smrti i povredama ljudi.

Mnoge su žrtve sledile savete koji su im ličili na prave zdravstvenim savete  kao što su konzumiranje velike količine belog luka i uzimanje velike količine vitamina kao način sprečavanja zaraze, navode autori studije. Drugi su konzumirali napitke poput kravljeg urina.

Takvo ponašanje moglo je da ostavi ozbiljne posledice po zdravlje tih ljudi, upozorili su naučnici.   Oni zaključuju da je na međunarodnim telima, vladama i društvenim mrežama da se  bore protiv epidemije lažnih informacija.

Tehnološke kompanije koje upravljaju društvenim mrežama izložene su kritikama da sporo reaguju na taj problem, a i zakonodavna tela su spora u regulisanju odgovornosti za širenje lažnih vesti.

Društvene mreže omogućile su prevarantima da iskoriste pandemiju prodajući nedelotvorna sredstva protiv virusa, pa su ljudi uplaćivali novac za „čudesne mineralne preparate“, a dobijali razblaženi izbeljivač.

Isto tako, protivnici vakcinacija mogli bi putem društvenih mreža da ubeđuju ljude da se ne vakcinišu, a dezinformacije mogu da budu veoma opasne, upozoravaju lekari.

Uprkos tome što društvene mreže sada uklanjanju ili označavaju kao netačne sve dezinfromacije o koronavirusu nedavna anketa u SAD pokazala je da 28 odsto Amerikanaca veruje da američki milijarder Bil Gejt želi da uz pomoć vakcine ljudima ugrađuje mikročipove.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend