27. avg 2021.

Izdavačka kuća Aksel Špringer kupila portale Politiko i Protokol

Nemačka izdavačka kuća Aksel Špringer potpisala je ugovor o kupovini američkog informativnog sajta Politiko i portala Protokol, specijalizovanog za tehnološke vesti.

Iznos koji će medijska kuća Aksel Špringer platiti osnivaču tih kompanija Robertu Olbritonu nije objavljen. Generalni direktor kompanije Aksel Špringer, Matijas Depfner, rekao je, međutim, za list Handelsblat da je Politiko do sada najveća investicija nemačke izdavačke kuće.

Njujork tajms je ranije objavio da bi u slučaju sporazuma Politiko mogao da bude prodat za milijardu dolara.

Ugovor predviđa da kompanija Aksel Špringer kupi i drugih 50% akcija evropskog portala Politiko koje do sada nije posedovala.

Politiko su 2008. godine, uoči predsedničkih izbora u SAD osnovali bivši novinari Vašington posta.

Taj informativni portal u Severnoj Americi ima oko 700 zaposlenih, dok evropski ogranak ima oko 200.

Medijska kuća Aksel Špringer, osnovana posle Drugog svetskog rata, najveća je izdavačka kuća u Evropi sa oko 15.000 zaposlenih.

Njen portfelj čini veliki broj digitalnih i štampanih medija, između ostalih i dnevni listovi Bild i Velt, digitalni lajfstajl magazine Noizz, ali i popularni časopisi Roling stoun i Muzikekspres.

Zajedno sa švajcarskom izdavačkom kućom Ringije, donedavno je posedovala više od 200 digitalnih i štampanih medija u centralnoj i istočnoj Evropi, ali je krajem jula Ringije otkupio kompletan udeo kompanije Aksel Špringer u zajedničkoj medijskoj grupi.

U Srbiji je medijska grupa Ringije-Aksel Špringer od 2010. godine vlasnik, između ostalog,  dnevnog lista i portala Blic i nedeljnika NIN

Aksel Špringer je, pored Nemačke i SAD, gde je vlasnik portala Insajder i Morning bru, u partnerstvu sa Ringijeom zadržao samo još medijska izdanja u Poljskoj.

Nemačka izdavačka kuća  saopštila je da je i najnovija akvizicija u skladu sa njenim razvojnom strategijom, a posebno planovima za ekspanziju na tržištu SAD.

Većinski vlasnik kompanije Aksel Špringer, sa 48% akcija, je američka investiciona firma KKR

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend