07. avg 2017.

Izrael ukida Al Džaziru

Izreal je u nedelju najavio da će zatvoriti dopisništvo katarskog informativnog TV kanala Al Džazira koji optužuju za podsticanje nasilja, tražiti da se ponište akreditacije novinarima i prekinu kablovske i satelitske veze tog kanala, objavilo je izraelsko Ministarstvo za komunikacije.

Izrael godinama optužuje Al Džaziru za pristrasnost u praćenju izraelsko-palestinskog sukoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je krajem jula najavio da želi da zbaci taj kanal, optužen za podsticanje napetosti oko svetih mesta u Jerusalimu.

Izraelsko Ministarstvo za komunikacije tražiće da se ponište akreditacije novinarima i prekid kablovskih i satelitskih veza tog kanala, precizira se u saopštenju.

Ministar unutrašnje bezbednosti pokrenuće proceduru zatvaranje dopisnišštva tog kanala.

Izraelske vlasti će pokušati da ograniče kapacitete prenosa kanala putem otvorenih satelitskih veza, koje omogućavaju većini TV gledalaca izraelske arapske zajednice pristup Al Džaziri, dodaje ministarstvo komunikacija.

Izraelski Arapi, potomci Palestinaca koji su ostali u zemlji nakon osnivanja Izraela 1948. predstavljaju 17,5 odsto stanovništva Izraela, većinski jevrejskog, podsećaju agencije.

Oni imaju izraelsko državljanstvo i odavno se žale na diskriminaciju.

„U poslednje vreme gotovo sve zemlje regije, posebno Saudijska Arabija, Egipat i Jordan su zaključili da Al Džazira podstiče na terorizam i verski ekstremizam“, dodaje ministar.

Ministar komunikacija Ajub Kara, blizak izraelskom premijeru, optužio je Al Džaziru da je postala glavni instrument organizacije Islamska država, Hamasa, Hezbolaha i Irana.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli veze s Katarom 5. juna, jer ga optužuju za podržavanje terorizma i za približavanje njihovom velikom regionalnom protivniku, Iranu.

U tim zemljama je zbog islamističke orijentacije blokiran je pristup kanalu Al DŽazira, koji je pre 20 godina osnovala vlada Katara.

Oni su takođe tražili gašenje tog informativnog kanala, a taj zahtev je Komesarijat UN za ljudska prava ocenilo neprihvatljivim, jer kompromituje slobodu informisanja.

Al Džazira ima oko 80 dopisništava u svetu i emituje na nekoliko jezika.

Al Džazira podnosi tužbu protiv Izraela

Katarska TV stanica Al Džazira osudila je odluku Izraela da zatvori njen biro u Jerusalimu, ocenivši da je ta mera nedemokratska, i najavila da će podneti tužbu.

Izrael se ugledao na četiri arapske zemlje koje su se udružile protiv Katara u okviru višemesečnog političkog spora oko politike Dohe i navodne podrške ekstremistima.

Taj kanal i sajtovi povezani s njim blokirani su u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptu i Bahreinu.

U nedelju je izraelski ministar komunikacija Ajub Kara najavio da će poništiti akreditacije novinarima Al Džazire čime će ih sprečiti da rade u Izraelu.

Ta novinska organizacija je u odgovoru osudila odluku za koju je rekla da dolazi od zemlje koja tvrdi da je „jedina demokratska država na Bliskom istoku“ i najavila da će pokrenuti sudski postupak.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend