09. jan 2022.

Komitet za zaštitu novinara traži da Indija odmah oslobodi kašmirskog novinara

Komitet za zaštitu novinara zatražio je od indijskih vlasti da odmah oslobode novinara u Kašmiru, koji je uhapšen zbog objavljivanja video snimka protesta protiv indijske vlasti.

CPJ je naveo da je „duboko uznemiren“ hapšenjem Sajada Gula, nezavisnog novinara i studenta novinarstva.

Ova nevladina organizacija sa sedištem u Njujorku, u objavi na Tviteru, zatražila je od indijskih vlasti da „odbace istragu“ protiv novinara.

Indijski vojnici odveli su Gula iz njegove kuće u severoistočnom selu Šahgund u sredu uveče i predali ga policiji, saopštila je njegova porodica.

On je objavio video snimak članova porodice i rođaka koji protestuju zbog ubistva komandanta pobunjenika koje se dogodilo u ponedeljak.

Policija je prvo rekla da će biti pušten, ali je u petak njegovoj porodici rečeno da je protiv Gula pokrenut istražni postupak pod optužbom za zločinačku zaveru i aktivnost protiv nacionalne integracije. Ako bude osuđen, preti mu doživotni zatvor ili čak smrtna kazna.

Novinari sve više izražavaju zabrinutost zbog uznemiravanja i pretnji policije koja je ograničila izveštavanje nakon što je Indija ukinula poluautonomiju Kašmira i podelila region na dve teritorije pod federalnom upravom 2019. godine.

Mnogi novinari su uhapšeni, prebijeni, maltretirani ili se protiv njih vodi istraga po zakonu o borbi protiv terorizma.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend