01. mar 2022.

Lažni tviter nalozi širili vest o smrti novinara CNN-a

Društvene mreže su preplavljene skrinšotovima tvitova sa lažnog naloga CNN-a koji je navodno, u svega šest meseci i u dve različite prilike, objavio tragičnu smrt iste osobe. „Berni Gors“, međutim,„prva američka žrtva ukrajinske krize“, nije ubijen ni u Avganistanu u avgustu 2021. godine . Berni ne postoji. Osoba sa fotografije koja se koristi u tvitovima sa lažnog naloga je YouTuber Džordi Džordan.

Korisnici društvenih mreža dele izmišljenu priču o novinaru CNN-a Berniju Gorsu, koji je navodno ubijen tokom granatiranja ruskih separatista u Ukrajini, 23. februara. U objavama se tvrdi da je CNN podelio tvit o smrti njihovog novinara i tokom talibanskog preuzimanja Avganistana u avgustu 2021.

Tekst u jednoj od objava kaže:

Ista osoba koju su talibani „pogubili“ u Afganistanu, ujedno je i PRVA američka žrtva u „ukrajinskoj krizi“.Vidite kako to funkcioniše?

Mediji su neprijatelji naroda, a oni su opet glavna poluga masovne histerije koju režiraju sve uključene strane iz jednog, istog, izvora

Izvor: Istinomer

CNN nikada nije objavio ove vesti, a tvitovi potiču sa lažnih Tviter naloga @CNNUKR i @CNNAfgan koji su u toku dana suspendovani. WebArchive pokazuje da je, pre suspenzije, @CNNUKR nalog imao svega 129 pratilaca, ali i da je simptomatično otvoren u februaru 2022. godine. CNN posvećen vestima iz Ukrajine ne postoji.

Svi CNN nalozi na Twitteru imaju takozvanu plavu kvačicu, kao oznaku verifikovanog naloga.

Dodatno, pretraga imena Bernie Gores na sajtu CNN-a ne daje ni jedan rezultat.

Matt Dornic, šef strateške komunikacije u CNN-u, potvrdio je da su tvitovi „apsolutna fikcija“.

„CNN nikada nije otvorio nijedan od ovih naloga“, navodi Dornic.

Osoba sa fotografije u tvitovima je zapravo Jutjuber i gejmer po imenu Džordi Džordan (Jordie Jordan).

ReutersSnopes, i PolitiFact su ranije razotkrili objave koji su prikazivali istog čoveka i tvrdnje da je reč o novinaru CNN-a ubijenom u Kabulu u avgustu 2021. i Bejrutu u avgustu 2020. godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend