01. mar 2022.

IFJ pozvao Unesco da zaštiti novinare u Ukrajini

Od izbijanja ruskog oružanog sukoba protiv Ukrajine, Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u stalnom kontaktu sa svojim ukrajinskim podružnicama NUJU i IMTUU, te upozorava na problem širenja dezinformacija. IFJ i njegove podružnice također su pozvale Unesco da učini sve što je moguće da zaštiti novinare, priopćili su iz Međunarodne federacije novinara (IFJ).

-U razmaku od nekoliko dana, stotine ukrajinskih civila je stradalo od ruskih bombi, što je izazvalo  revolt međunarodne zajednice protiv Putina. Ovo je rat, kršenje suvereniteta zemlje, kršenje međunarodnog prava i temeljnih načela Povelje Ujedinjenih naroda, smatraju u IFJ-u.

IFJ i Međunarodna konfederacija sindikata, koji predstavljaju više od 200 milijuna radnika širom svijeta, pozivaju svoje članove (ituc-csi.org) da pokažu svoju solidarnost s radnicima i građanima Ukrajine kroz fond solidarnosti za organizacije pridružene ITUC-u u Ukrajini. Pozivaju se vlade zemalja u regiji da osiguraju siguran smještaj za izbjeglice koje bježe od sukoba.

Kako bi pojačale pritisak na Rusiju, Međunarodne federacije traže od svojih podružnica da pozovu svoje vlade i regionalne međunarodne institucije u Europi, Africi, arapskom svijetu i na Bliskom istoku, Americi i azijsko-pacifičkom oceanu da uvedu sankcije protiv Putinove vlade.

Predstavnici IFJ, koji zastupaju novinare u Ujedinjenim narodima, pozvali su glavnog direktora UNESCO-a, pod čijom su nadležnošću i novinari, da učini sve što je moguće kako bi osiguralo da domaći i strani novinari u Ukrajini profesionalno i neovisno informiraju javnost u potpunoj sigurnosti.

IFJ je 24. veljače ažurirao svoje sigurnosne savjete i poziva sve novinske organizacije da poduzmu korake kako bi zaštitili svoje novinare na terenu.

Konačno, borba protiv dezinformacija jedan je od stupova Globalne etičke povelje IFJ-a za novinare i mora ostati okosnica rada novinara u Ukrajini i Rusiji.

Članovi IFJ-a u Ukrajini, IMTUU ( Nezavisni sindikat medija Ukrajine ) i NUJU ( Nacionalna unija novinara Ukrajine ) i RUJ u Rusiji ( Ruski sindikat novinara ) pozvali su svoje članove da poštuju ova profesionalna načela.

NUJU je pokrenuo  telefonsku liniju telefonsku liniju i najavio osnivanje odbora za podršku novinarima .

U priopćenju se poziva sve članice IFJ-a diljem svijeta da pruže praktičnu podršku ukrajinskim kolegama.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend