01. mar 2020.

Meštani Lezbosa sprečili iskrcavanje migranata, udarali novinare i bacali kamere

Uz povike "Vratite se u Tursku!", grupa stanovnika grčkog ostrva Lezbosa je sprečila pedesetak migranata da svojim čamcem pristanu na njihovoj obali posle nekoliko sati na moru, javio je fotoreporter agencije AFP.

U luci Termi, meštani gnevni zbog dolaska nekoliko čamaca, sprečili su migrante, među kojima i maloletnike, da se iskrcaju, dovikujući uvrede lokalnom predstavniku Visokog komisarijata UN za izbeglice (UNHCR).

Neki stanovnici su napali novinare i fotoreportere koji su o tome izveštavali, udarajući ih i bacajući im kamere u more.

Na putu do pretrpanog kampa u mestu Moriji, s više od 19.000 migranata, druga grupa meštana s lancima i kamenjem pokušala je da spreči policijske autobuse koji prevoze azilante koji su stigli u nedelju ujutru, prenosi grčka novinska agencija ANA.

Jedan policajac je lakše povređen, kaže ta agencija.

Posle odluke Turske da „otvori granice“ prema EU, više migranata nego inače stiglo je u nedelju na grčka ostrva, zahvaljujući i vremenu povoljnom za plovidbu.

Najmanje 500 migranata iskrcalo se u nedelju ujutru na Lezbos iz desetak čamaca, po podacima AFP-a.

Četiri čamca sa 120 ljudi su pristala na ostrvu Hiosu, a dva sa 80 migranata na Samosu, javlja ANA.

Po grčkoj obalskoj straži, oko 180 migranata stiglo je u subotu na ostrva Lezbos i Samos uprkos jakom vetru, prelazeći morsku granicu između Turske i Grčke.

Stotine stanovnika Lezbosa protestovale su krajem februara protiv izgradnje novog logora za migrante, zahtevajući uklanjanje svih s njihovog ostrva.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend