19. jul 2023.

UG na udaru režimskih tabloida u Srbiji zbog širenja poslovanja u Grčkoj

Kompanija United Grupa (UG) našla se na udaru režimskih tabloida u Srbiji i organizovanog spinovanja na društvenim mrežama, a sve to povodom napada konkurencije na UG koja se trenutno sprovodi u Grčkoj.

Naime kako piše grčki mediji Europost.gr napad na United Grupu izvodi novonastali savez biznismena Evangelisa Mariniakisa sa Teodorom Kirjakuom koji su kako se navodi „veoma uznemireni invazijom United Grupe na grčko tržiše“. Marinakis je vlasnik grčke televizija Mega, a Kirjaku televizije Antena1 i obojica su tražili tri i po puta više novca od United Grupe za emitovanje programa svojih televizija.

Iako je multinacionalna kompanija United Grupa, jedna od najvećih u jugoitočnoj Evropi, bila izložena napadima konkurencije u zemljama u zemljama u kojima posluje, upravo zbog širenja poslovanj, sada se  zbivanja u Grčkoj prenose u Srbiji preko režimskih medija i botova.

Tako su botovi podelili istu sliku sa Informer tv i identičnu vest, koristeći identičan narativ protiv suvlasnika kompanije United Grupa Dragana Šolaka, poput „Šolak lopov“, do toga „da ne pljačka samo Srbiju već i Grčku“.

Informer

Srpski tabloidi međutim, ne prenose iz grčkih medija sve informacije, niti pominju glavnog tvorca vesti koje su pre dva dana plasirane u grčkim medijima o United Grupi, a iza kojih stoji televizija Antena1 biznismena Teodora Kirjakua koji je poznat srpskoj javnosti po prodaji vlasništva u televizijama Prva i B92 i prijateljskim odnosima sa Aleksandrom Vučićem.

B92/Printscreen

Kirjaku je svojevremeno odbio da obe televizije proda UGi i odlučio se za biznismena bliskog Srpskoj naprednoj stranci koji je novac za televizije dobio prodajući kablovski sistem „Kopernikus“ Telekomu Srbija. Posle te prodaje Kirjaku se pominjao javno kao jedan od najvažnijih gostiju na Vučićevoj predsedničkoj inauguraciji 2017.godine.

Kao i u slučaju sa televizijama Prva i B92 kada su pokušale da od SBB traže 11 puta višu cenu koja nije prihvaćena, na isti korak su se odlučile dve grčke televizije sa nacionalnom frekvencijom, tražeći tri i po puta više novca za reemitovanje programa. Tada je SBB kao predstavnik UG u Srbiji saopštio da nije podlegao ucenama, a slično se dogodili sada u Grčkoj nakon čega je pokrenuta „klevetnička kampanja sa gomilom lažnih tvrdnji“.

Navodi konkurencije u grčkim medijima da United Grupa nije uložila obećanih dve milijarde koje je kako kažu obećala i premijeru, ova kompanija objašnjava činjenicama da su u akviziciju u Grčkoj uložili 1,8 milijardi evra. Jedan su od najvećih investitora u toj zemlji i obavezali su se da će uložiti dve milijarde evra do 2027. godine, od čega je 400 miliona evra već uloženo u 2022. i u prvih šest meseci 2023. godine, navodi se u saopštenju United Grupe u Grčkoj.

Nova, vodeći provajder u Grčkoj i članica UG, nedvosmisleno je odbacila sve optužbe koje je ANT1 izneo u koordinisanom napadu na Novu, nakon što su odbili da prihvate „preterane i nerazumne“ zahteve za tri i po puta veće naknade za emitovanje besplatnih kanala preko njihovih servisa.

„Nakon našeg odbijanja da prihvatimo njihove uslove, ANT1 koristi svoju nacionalnu televizijsku frekvenciju da širi narativ lažnim navodima i tvrdnjama o Novoj. Ovo je koordinisan napad na Novu u jasnom nastojanju da nas natera na sporazum zloupotrebom frekvencije nacionalne televizije za ličnu korist. Branićemo naše pravo na pošteno i slobodno pregovaranje pred svim nadležnim organima“, navodi se u saopštenju.

Nova je drugi najveći telekom igrač na grčkom tržištu u pogledu fiksne i TV i jedna od najjačih filijala Junajted grupe, doprinoseći 33 odsto prihoda Junajted grupe od 2,7 milijardi evra.

Ostajemo otvoreni za nastavak pregovora i saradnju sa ANT1 u razumnim i obostrano dogovorenim uslovima, inače ćemo biti primorani da suspendujemo emitovanje ANT1 posle 30. jula 2023. kada naš ugovor ističe. Nova prednost svojih kupaca i zaposlenih drži kao prioritet i neće podleći pritiscima koji se vrše na tako neprofesionalan način, ističe se u saopštenju Nove.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend