08. nov 2023.

List Politika jezikom tabloida: Optužuju N1 da priprema teren za ubistvo Vučića

Na sajtu Politike, najstarijeg lista na Balkanu, još uvek stoji da se drži „visokoprofesionalnih novinarskih standarda i neguje kulturu dijaloga“. Nije jasno kako se u to uklapa ono što se i ovih dana, na samom startu kampanje za parlamentarne izbore, može tamo pročitati. „Stara dama“ se razračunava sa medijima United Grupe, Danasom i TV N1, braneći predsednika od „prljave kampanje“: gomilaju se kratki, pamfletistički tekstovi koji po zapaljivom jeziku i plitkosti argumentacije podsećaju na tabloidne. 

Foto: Politika Screenshots/ Raskrikavanje

Izvorni članak je objavljen 03.11.2023. (Politika)

Reč je zapravo o tekstovima objavljenim na sajtu Večernjih novosti, njihove sestrinske redakcije, koje Politika preuzima bez ikakve provere i ograde. Koriste se konstrukcije poput „luksemburška hobotnica i njen gazda Šolak“, „Đilasovi mediji“, „najstrašniji napad na predsednika“, a najdalje su otišli teško optužujući N1 da sprovodi kampanju protiv predsednika koja „treba da rezultira njegovim ubistvom i ubistvom njegove porodice“.

Na TV N1 je sinoć emitovan dokumentarac „Ja, Aleksandar – državni gambit“, u produkciji „JSP“ novinarke Jovane Polić. Predstavljen je kao film o „čoveku koji više od 11 godina autokratski vodi sve segmente države“ i „saga o pustoši koju prouzrokuje takav režim“.

Film se nije dopao prorežimskim medijima, pa ni Večernjim novostima i Politici. Nakon emitovanja, objavljeno je nekoliko tekstova u kojima su upotrebljene i teške reči – Večernje novosti bi ih objavile prve, a onda im Politika dala dodatni prostor prenoseći ih dalje svojoj publici bez ikakve ograde i uređivanja.

Tako je, na primer, u 21:44 na sajtu Večernjih novosti objavljeno da „N1 SUDI VUČIĆU KAO AROGANTNI HAŠKI TRIBUNAL: Sraman propagandni film protiv Vučića na N1 kao primer kampanje mržnje“, koji Politika prenosi posle dvadesetak minuta i bez preciziranja ko je autor.

Film je nazvan sramnim, propagandnim i „gebelsovskim“ primerom „kampanje mržnje“. Tekstovi su nepotpisani, a pojedine rečenice veoma nevešto napisane, gotovo besmislene, poput ove:.

„Može se zaključiti da je kampanja počela jako prljavo, a TV N1, baš kao i svi drugi njihovi brojni mediji na ovim izborima, u ovoj predizbornoj kampanji zaduženi su ne za informisanje, nego za prljavu, najprljaviju kampanju“, prenosi Politika.

Optužujući druge za prljavu kampanju, ove dve redakcije i same učestvuju u jednoj, u maniru prorežimskih tabloida i korišćenjem njihovog jezika uvreda i optužbi. Najteža među njima jeste da je cilj ovog navodnog medijskog napada ni manje ni više nego ubistvo Vučića.

„U toku je opšti napad sa televizije N1 koja sprovodi politiku Dragana Đilasa na predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji treba da rezultira njegovim ubistvom i ubistvom njegove porodice“, piše Politika, ne dajući ni jedan jedini argument za teške optužbe na račun N1.

I ovaj tekst su Večernje novosti objavile u 22:04, a Politika ga prenela posle otprilike pola sata.

Iste optužbe, u nešto drugačije koncipiranom tekstu, objavljene su i u 21:46 na sajtu Alo-a, odakle ga je preuzeo Informer u 22:08.

Večernje novosti i Politika su se osvrnule i na sinoćnje pisanje Danasa„Ko je Fahri Musliu, za koga Vučić govori da mu nije otac“. Musliu je, inače, albanski novinar za koga su pojedini mediji prethodnih godina tvrdili da je, zbog fizičke sličnosti, Vučićev biološki otac, što je i Vučić negirao.

Danas daje biografiju ovog novinara tvrdeći da on godinama trpi torturu zbog ovih medijskih spekulacija, a „kao da nije dovoljno što mu tabloidi zagorčavaju život, tu je i Vučić koji malo-malo pa javno, potpuno nepotrebno, kaže kako mu Musliu nije otac“.

Ipak, iako Danas to nigde ne piše niti sugeriše, Večernje novosti i Politika manipulativno navode da „Danas perfidno tvrdi da mu rođeni otac nije otac nego neki Albanac“, kao i da je Danas Đilasov medij.

„Orkestrirani napadi i progon predsednika: Đilas preko svojih medija širi laži o tome ko je Vučićev otac“pišu Večernje novosti, a Politika opet ubrzo prenosi.

Kao da to nije bilo dovoljno, Politika je potom objavila još jedan tekst, ovoga puta sa Vučićevom majkom u glavnoj ulozi:

„List Danas napao i Vučićevu majku (…) Pred celom javnošću lažima su pokušali da dovedu u pitanje moral poštene žene, majke i bake koja ima 79 godina“, piše Politika navodeći da je Danas želeo da predsednika „povredi“.

Na ovu bespredmetnu raspravu se danas nadovezao i sam Vučić koji je izašao u javnost sa svojim ocem Anđelkom i sa zaključkom da „nisu napali samo moju porodicu, žele da unište sve srpske porodice“. Politika je sve to uredno prenela, kao i izjave Siniše Malog o tome da „ovako nešto u Evropi nije viđeno“ i Miloša Vučevića da „niskotiražni Danas uličarski i bedno vređa roditelje predsednika“.

Profesionalni standardi

List Politika je, inače, od maja prošle godine u suvlasništvu smederevskog biznismena Bobana Rajića. Rajić je deo u Politici preuzeo od ruske kompanije East Media Group iza koje je, po sopstvenom priznanju, stajao biznismen Miroslav Bogićević, vlasnik koncerna Farmakom.

Pre nego što je postao vlasnik najstarijeg lista na Balkanu, Rajić je 2019. kupio i Večernje novosti preko svoje firme Media 026. Tada je, kako smo pisali, za osnivanje ove kompanije, angažovao Igora Isailovića, advokata bliskog ministru Siniši Malom i premijerki Ani Brnabić.

Politika je, inače, osnovana 1904. godine. Reč je o listu čija je publika, kako se i navodi na njihovom sajtu, uglavnom srednje situirana i visokoobrazovana. Politika se više od veka predstavlja kao nosilac progresivne, građanske misli, koji se potčinjava samo etičkim standardima novinarske profesije i koja je nezavisna u svom radu.

Pohvalno na svom sajtu ističu da je za ovaj list tokom istorije pisao niz intelektualaca, umetnika i političara: od Iva Andrića, Crnjanskog, Branka Ćopića, do Čerčila i Tomasa Mana.

„Po profilu, danas Politika spada u dnevno-političke novine koje se drže visoko-profesionalnih novinarskih standarda, list koji neguje kulturu dijaloga i slobodu izražavanja“, i dalje piše na sajtu ovog lista, u delu „O nama“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend