01. mar 2020.

Urednik turskog Sputnjika uhapšen u Istanbulu, pa pušten posle razgovora

Istanbulska policija u nedelju je uhapsila glavnog urednika internet stranice 'Sputnjik' na turskom jeziku, usred sve većih napetosti između Ankare i Moskve, rekao je njegov poslodavac. On je pušten na slobodu nakon što je kratko zadržan u policijskom pritvoru.

Urednik „Sputnjika Turska“ Mahir Boztepe „pušten je posle razgovora u policijskoj stanici u Istanbulu“, objavio je taj medij na svojoj veb-stranici.

Puštanje na slobodu došlo je ubrzo posle telefonskog razgovora ministara spoljnih poslova Rusije i Turske tokom kojeg je pomenuto hapšenje zvaničnika „Sputnjika“, kaže Moskva.

Po turskoj državnoj novinskoj agenciji Anadolija, Boztepe je uhapšen u okviru istrage zbog „vređanja turske nacije i turske države“ i „podrivanja jedinstva države i integriteta zemlje“.

Pretresene su prostorije „Sputnjika“ u Istanbulu, prenose mediji.

Hapšenje novinara je usledilo pošto je Sputnjik u subotu objavio članak u kojem je kao „ukradena provincija“ opisan region Hataj, priključen Turskoj 1939. godine, pošto joj ga je ustupila Francuska koja je dobila mandat od Lige nacija da upravlja Sirijom.

„Sputnjik“ je ranije objavio puštanje trojice drugih svojih saradnika – dvojice novinara i prevodioca, koji su uhapšeni u Ankari.

„Pušteni su na slobodu pošto ih je ispitao tužilac“, navodi se na sajtu i dodaje da su turske vlasti odlučile da ne vode postupak protiv njih.

Nepoznate osobe su u subotu uveče provalile u stanove troje zaposlenih u „Sputnjiku“, vređale ih i pretile, izjavila je urednica Margarita Simonian.

To se događa dok je partnerstvo Rusije i Turske narušeno povećanjem napetosti među njima u Siriji, gde one podržavaju suprotstavljene strane.

Predsednik Odbora ruskog parlamenta za spoljnu politiku, Konstantin Kosačev rekao je da se plaši „dodatnih komplikacija“ rusko-turskih odnosa zbog incidenta sa „Sputnjikom“.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju „osudila je“ na Tviteru „pretnje i pokušaj napada“ na novinare „Sputnjika“ u Turskoj i „pozvala vlasti da obezbede sigurnost stranih dopisnika“.

U subotu uveče su nepoznate osobe upale u stanove novinara Sputnjika iz redakcije u Ankari, turskih državljana, pretili im i optužili ih za izdaju zemlje zbog saradnje s Rusima.

Incident je usledio dan nakon protesta ispred ruskog konzulata u Istanbulu i pogoršanja stanja u sirijskom Idlibu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u nedelju turske vlasti da „intervenišu“ i „zajamče sigurnost novinara ruskih medija“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend