10. jul 2024.

Zaharova: Rusija će preduzeti odgovarajuće mere protiv Crne Gore zbog zabrane medija

Rusija će preduzeti odgovarajuće mere protiv Crne Gore, koja je od 10. jula zabranila emitovanje niza ruskih medija, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Još jedan napad crnogorske vlade smatramo za neprijateljski akt otvorene cenzure, osmišljen da s jedne strane pruži privid legitimiteta najgrubljem kršenju medijskih sloboda, a s druge da zadobije naklonost Brisela u nadi za obećanim napretkom na evropskom putu, rekla je Zaharova, prenosi Tass.

Da bi zadovoljili rusofobnu transatlantsku agendu, dodala je, oni su spremni da nastave politiku podrivanja demokratskih osnova svog društva i države i da svojim građanima uskrate pravo na pristup informacijama.

Na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se da je Agencija za elektronske medije Crne Gore naložila nadležnim resorima i lokalnim telekomunikacionim kompanijama da „u potpunosti obustave emitovanje ruskih medija najkasnije do 10. jula“.

Radi se o 20 ruskih medijskih operatera, među kojima su „Prvi kanal“, „Rusija 1“, „RT“, „Sputnjik“, „NTV“, „REN TV“ i drugi.

Zaharova je navela ta odluka podrazumeva zabranu satelitskog i kablovskog emitovanja njihovog sadržaja, kao i svakog drugog načina distribucije, uključujući i internet.

Prema njenim rečima, to je pokušaj da se retroaktivno pravno formalizuje situacija nastala početkom 2022. godine.

Tada su crnogorske vlasti bez upozorenja blokirale sve ruske emitere dostupne u zemlji i potpuno očistile informativni prostor od njihovog prisustva, rekla je Zaharova.

Dodala je da je sada zvaničan izgovor za uvođenje zabrane, koja je nezvanično davno na snazi, pridruživanje Podgorice sankcijama koje je Evropska unija uvela ruskim medijima.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend