11. mar 2022.

EU potcenila rusku propagandu, smatraju češki stručnjaci

EU je dugo zanemarivala borbu protiv ruske propagande, smatraju češki stručnjaci, ocenjujući da je zabrana Sputnjika i Raša tudej dobar korak ali da je došla prekasno.

„EU je izvesno u informacionom ratu sa Rusijom. Nažalost, njeni lideri su to shvatili tek po cenu mnogih civilnih žrtava“, izjavila je ekspertkinja za strateške komunikacije Denisa Hejlova za češki EURAKTIV.

Savet EU je prošle sedmice zabranio ruske medije Sputnjik i Raša tudej, smatrajući da ih Moskva koristi kao oružje.

Češki stručnjaci kažu da je zabrana bila prava odluka i da time nisu prekršeni principi medijske slobode i pluralizma.

Prema mišljenju češkog sajber aktiviste Vita Kučika, Sputnjik i RT su bili „kapija ruske demagoške propagande u evropski sajber prostor“, dok je stotine dezinformacionih vebsajtova preuzimalo njihove narative.

Uprkos ranijim pokušajima institucija EU da zaustave rusku propaganda, kampanje dezinformacija su se širile Evropom proteklih godina.

Radna grupa Istočni Stratkom osnovana za borbu protiv ruske propagande bila je, prema mišljenju Hejlove, „loše vođena i prilično nekompetentna“.

„Drugi zvaničnici EU, uključujući komesarku Veru Jurovu, takođe su odgovorni što se nije adekvatno odgovorilo na negativne posledice širenja ruske propagande na društvenim medijima“, rekla je Hejlova.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend