10. mar 2022.

EU očekuje od Crne Gore da zabrani emitovanje Russia Today i Sputnika

Evropska unija (EU) očekuje od vlade u Crnoj Gori da sprovede sankcije koje se tiču zabrane emitovanja Russia Today i Sputnika.

“Podstičemo Vladu da preduzme neophodne korake kako bi obezbedila pravni osnov za nadležne nacionalne organe, uključujući AEM, da budu u stanju da donesu neophodne odluke”, navodi se u pisanom odgovoru koji su zvaničnici EU dostavili medijima.

U pisanom odgovoru se potvrđuje da su Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, kao i crnogorski nacionalni regulator za radiodifuziju AEM, izrazili spremnost da sprovedu sankcije EU protiv RT-Russia Today i Sputnika u skladu sa važećim nacionalnim pravnim procedurama.

Pozdravljajući ovu odluku nadležnih organa, briselski zvaničnici podsećaju da je to u potpunosti u skladu sa “doslednim stopostotnim rekordom usklađenosti Crne Gore sa sankcijama EU”, i evropske zajedničke spoljne i bezbednosne politike, te jasnim stavom u korist poštovanja međunarodnog prava i stabilnosti u Evropi.

Ova briselska reakcija dolazi nakon što Vlada Crne Gore još nije donela odluku da obustavi distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnik u državi, bez obzira na odluke AEM-a da deluje u skladu sa evropskim odlukama.

Agencija za elektronske medije, kao nadležno regulatorno telo za prekid emitovanja signala kablovskih TV kanala, prethodno je saopštilo da ne može zabraniti emitovanja tih kanala u Crnoj Gori bez odluke Vlade.

Evropska unija je 2. marta obustavila distribuciju ruskih medija Russia Today i Sputnik. Smatra se da su ta dva ruska medija u funkciji širenja dezinformacija i manipulaciju informacijama.

Crna Gora je do sada, u potpunosti usklađivala svoju spoljnu politiku sa politikama EU.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend