10. mar 2022.

EFJ poziva na otvaranje registra tvrtki i otkrivanje podataka o stvarnom vlasništvu

Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se organizaciji Access Info Europe i skupini od 125 novinara koji se transparentno bore protiv korupcije i traže otvorene podatke prema organizacijama pozivajući institucije Europske unije i države članice da hitno djeluju kako bi otvorile registre tvrtki i podatke o stvarnim vlasništvima širom Europske unije učinile dostupnim javnosti, što smatraju ključnim za razotkrivanje prikrivene imovine i novca ruskih oligarha u EU, priopćili su iz EFJ-a.

– Duboko smo užasnuti Putinovim upadom u Ukrajinu i kršenjem vladavine prava, ljudskih prava i državnog suvereniteta. Podržavamo Europsku uniju u zajedničkom zauzimanju čvrstog stava za obranu demokracije i naših zajedničkih vrijednosti. Nametnute sankcije, zamrzavanje imovine, ometanje financijskih transakcija i zatvaranje financijskih tržišta, čiji su cilj ruski oligarsi, poslovni ljudi i tvrtke koje podržavaju ili profitiraju od Putinovog režima, važan su korak. Ipak, da bi se te sankcije učinkovito provodile, potrebno je uspostaviti snažan i transparentan sustav razotkrivanja stvarnog vlasništva. Štoviše, potrebna nam je ta transparentnost kako bismo spriječili da se prljavi novac ugradi u naša gospodarstva u budućnosti, navode iz EFJ-a.

Europska unija pohvaljena je zbog svog napretka u suzbijanju zlouporabe anonimnih tvrtki, posebice usvajanjem Direktive o otvorenim podacima iz 2019., koja poziva da informacije o vlasništvu tvrtke budu slobodno dostupne u formatu otvorenih podataka. Stoga je zabrinjavajuće što Povjerenstvo još nije donijelo Provedbeni zakon koji bi trebao točno odrediti koje informacije o tvrtkama i na koji način moraju biti objavljene. To znači da države članice nemaju smjernice o tome kako otvoriti registre svojih tvrtki, što zapravo blokira transparentnost vlasništva poduzeća u cijeloj EU. To izravno podriva predanost transparentnosti koju su dogovorile države članice u Vijeću i zastupnici u Parlamentu.

Što se tiče transparentnosti stvarnog vlasništva, EU je napravio iskorak usvajanjem 2018. 5. direktive protiv pranja novca, koja zahtijeva stvaranje javno dostupnih registara stvarnog vlasništva. U stvarnosti, države članice ne djeluju, a neke tek trebaju uspostaviti te registre. Tamo gdje su ovi registri uspostavljeni, često postoje prepreke za javni pristup.

Rezultat je da novinari, civilno društvo, poslovni subjekti, pa čak i prekogranični organi za provođenje zakona ne mogu pristupiti podacima koji su im potrebni. Upravo sada, to znači da je teško dobiti informacije ključne za otkrivanje i istragu tvrtki i imovine povezanih s Putinovim režimom. Nedostatak transparentnosti vlasništva nad tvrtkama ono je što je omogućilo oligarsima da sakriju i peru svoj novac, što je rezultiralo kupnjom imovine i političkim utjecajem unutar EU.

-Znamo što treba učiniti i potreban nam je snažan i robustan sustav transparentnosti poslovanja tvrtki i stvarnog vlasništva u EU. Danska, Latvija, UK i Ukrajina pokazale su nam da je otvaranje registara tvrtki i stvarnog vlasništva moguće. Naše vrijeme za djelovanje prolazi, djelujmo sada dok ne bude prekasno, pozivaju iz EFJ-a.

Izvor: EFJ 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend