26. sep 2019.

Mohamed bin Salman: Odgovoran sam za ubistvo Kašogija, ali to je učinjeno bez mog znanja

Saudijski krunski princ Mohamed bin Salman izjavio je da snosi odgovornost za prošlogodišnje ubistvo kolumniste Vašington posta i kritičara saudijskog režima Džamala Kašogija, ali je naglasio da je to učinjeno bez njegovog znanja.

„To se dogodilo pod mojom vlašću i zbog toga prihvatam svu odgovornost“, rekao je princ Salman u ekskluzivnom razgovoru za emisiju „Frontlajn“ američke televizije PBS, koja će biti emitovana 1. oktobra.

Kašogija su 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubili i raskomadali pripadnici saudijske bezbednosne službe. Iza svirepog ubistvo saudijskog novinara, koje je zgrozilo svet, verovalo se da stoji lično princ Mohamed, viđen kao de facto vladar države, iako tu titulu zvanično nosi njegov otac Salman.

On, međutim, navodi da je to učinjeno bez njegovog znanja.

Na pitanje novinara Martina Smita kako je moguće da se to dogodilo bez njegovog znanja, krunski princ je odgovorio da u Saudijskog Arabiji „živi 20 miliona ljudi, od kojih tri miliona radi za vladu“.

Saudijske vlasti su, nakon početnog insistiranja da je Kašogi napustio saudijski konzulat i da ne znaju šta se posle zbivalo s njim, pod pritiskom svetske javnosti ubrzo priznale da se ubistvo dogodilo te su krajem oktobra uhapsile 18 osoba, dok je petoro zvaničnika vlade smenjeno, uključujući i prinčevog savetnika.

Zbog povezanosti sa ubistvom, 11 lica je u januaru ove godine izvedeno pred sud u Rijadu, a tužilac je za petoricu tražio smrtnu kaznu.

Saudijske vlasti su, međutim, do danas ostale dosledne prvobitnom stavu da princ Mohameda ni na koji način nije povezan s ubistvom, iako su ga kao nalogodavca označili CIA i neke evropske države. Specijalna izvestiteljka UN Agneš Kalamard sačinila je izveštaj o ubistvu Kašogija na osnovu kojeg je pozvala na sprovođenje nepristrasne međunarodne istrage o ulozi saudijskog princa Mohameda bin Salmana i drugih saudijskih zvaničnika.

Njen izveštaj se zasniva na snimcima, forenzičkim istragama turskih istražitelja i informacijama sa suđenja osumnjičenima u Saudijskoj Arabiji.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend