19. jun 2019.

Predložena istraga o ulozi saudijskog prestolonaslednika u ubistvu Kašogija

Ima dovoljno dokaza da bi se otvorila istraga o odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, u slučaju ubistva novinara Džamala Kašogija, rekla je stručnjak UN za ljudska prava Agnes Kalamar.

Posle šestomesečne istrage o ubistvu saudijskog novinara Kašogija, specijalna izvestiteljka UN Kalamar je navela je u izveštaju da je ustanovila da postoje elementi „verodostojnih dokaza“ koji opravdavaju otvaranje dodatne istrage o pojedinačnoj odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući prestolonaslednika.

Kalamar u izveštaju od 101 strane o ubistvu Kašogija u oktobru u saudijskom konzulatu u Istanbulu, iznosi desetine preporuka, preneo je AP. U izveštaju se pozivaju tela UN ili generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš da „zahtevaju“ da se nastavi krivična istraga.

Ona je ukazala na „izuzetnu osetljivost“ razmatranja krivične odgovornosti prestolonaslednika, kao i Sauda Alkatanija, visokog savetnika saudijskog dvora koji nije optužen u ovom slučaju.

Govoreći o njih dvoje ona je ukazala da nije donet nikakav zaključak o krivici.

„Jedini zaključak koji je donet je da postoje verodostojni dokazi koji zaslužuju dalju istragu“, napisala je.

Kašogi, kritičar saudijskih vlasti i saradnik Vašington posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend